... Bobák Sanyi, ha kezdeményezéshez jut. Nem csupán az alábbi partija igazolja ezt a megállapításom, hanem az a tény is, hogy könnyedén tárja fel Nakamura, Szpasszkij, Nepomniachtchi ... állásaiban rejlő titkokat.

Sanyi az első húsz lépésben leszorította világost, majd a 21. - a5, 24. - Fe8! előkészítő, 25.- a4 felszakító lépéseivel megszerzi az a-vonalat. A 27,- Fe8! két átlót is kínál a futónak, a 29.- Vg5 tőrként döf a királyszárnyba. A "gép" a 28. lépéspár után még csak 1.5 pontos előnyt ad sötétnek, mégis úgyérezzük, hogy levegőtlen állásában fulladozik világos. Ilyenkor elkerülhetetlen a rontás, ami 29.Vc2? megtételével bekövetkezik. A 30.-Vxg2 után már a nyerések közül válogat sötét. 

Visszatérve a 15.- c6! lépésre mely rámutat jelen állásban a futópár dogmájának a feloldására. Nem ragaszkodik a futópárhoz sötét, sőt kikényszeríti c6 lépésével, hogy jó lovával üsse le világos a rossz futóját. Ezután sötétnek megmarad a jó futár, világosnak pedig a rossz huszár.   

Szerző: Sakk-mester  2012.05.24. 17:12 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása