...avagy etnikai kultúrában kisebbségünk az UNIÓ legjobbjai között.

pis.jpgpisc.jpg

Brüsszel nagy jelképe a Manneken Pis, vagyis a pisilő kisfiú. A szobor néhány sarokra a főtértől található. Általában beöltöztetik valamilyen aktualitás szerint. A képen éppen egy kisebb népünnepély zajlik egy ilyen beöltöztetés végett. A szobornak már több mint 700 jelmeze van, amelyet a városi múzeumban őriznek. 2011-ben, amikor Magyarország tölti be az Unió elnöki posztján, minden hónapban más-más magyar népviseleti öltözéket kap a szobor.

A féléves magyar EU-elnökség alkalmából huszárruhát öltött hétfőn egy napra Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis.

Magyar huszárruhába öltöztették a brüsszeli pisilő kisfiú szobrát a magyar uniós elnökség alkalmából. A huszárruha az elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a szoborra. A Manneken Pis március 7-én matyó öltözetet, május 2-án pedig alföldi subát kap majd.

A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából. Ruhatára, amelyet a városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz - köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley- és Miki egér-jelmez is.

pis2.jpgpis4.jpgKivinni a kisfiút a nővérével együtt, ez lett volna ám a surranó-csobbanó-durranó PR fogás és őket, a hús-vér gyermekeket öltöztetni ilyen-olyan gúnyába, nem egy avitt kőszobrot...

Szerző: Sakk-mester  2012.10.18. 12:24 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása