Pos322.jpgKönnyen rájössz arra, hogy ki lép, hisz már kezdő sakkozók között is gyakran végzetes a vezér elnézése. Ebben az állásban világos sem nézte el a vezérét, épp azt fontolgatja, hogy hova lépjen vele. Olyan helyet kell keresni a számára, mely jobb pozícióba hozhatja. Ha már a jobb pozícióról beszélek, megkérdezem tőletek, melyik tábor tisztjeinek jobb a helyzete?  E kérdésemre egyszerűen megadhatjátok a választ, ha előtte számba veszitek mind két tábor tisztjeinek lépéslehetőségét. Amelyiké több, annak a tábornak a helyzete általában jobb is. A megítélés nem ennyire egyszerű, de a kezdő sakkpalánták részére azért ad tájékozódást. A kezdőkkel szemben alapelvárásom, hogy minden sakk és minden ütéslehetőséget vizsgáljanak meg, ezért gondolom, hogy mivel nincs jó ütéslehetősége a vezérnek ezért a sakkadáson morfondíroztok. Azon, hogy honnan adjátok be, és azon, hogy milyen válaszlépéseket tartogathat sötét a tarsolyában.

Melyik sakkot választottátok? jegyezzétek le, mielőtt tovább haladtok, és persze az indoklást se mulasszátok el.

Az egyik leggyakoribb lépésem az, hogy miért lépted azt a lépést, mi a szándékod vele. A sakkban nem lehet meggondolatlanul lépni, itt az eszetlenségnek súlyos következményei lehetnek. Természetesen a terved is lehet rossz, a változatszámításban is tévedhetsz, s ezek is elveszejtenek. Az említett képességeidet tudjuk fejleszteni gyakorlással és a jelenlegi tudásszintedhez képest nehezebb feladatok megoldásával.

A játszmában világos a Va4 sakkot adta be, neked kell megmagyaráznod annak helyes vagy helytelenségét.

Neked kell levezetned az arra adandó válaszokat és azok következményeit.

Szerző: Sakk-mester  2012.10.31. 17:16 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása