A szellemi képesség elvesztésekor a leggyakrabban feltűnő betegség az Alzheimer-kór. Súlyosságától függ, hogy mennyire befolyásolja a beteg életét, és a legtöbb esetben idős korban fordul elő. Amerikai kutatók szerint viszont a sakk is szerepet játszhat az emberi agy formában tartására.

utolsó játszma.jpg

Az Alzheimer-kórban szenvedő embereknek folyamatosan csökken a szellemi funkciója, ami általában odáig jut el, hogy képtelenek a napi rutinfeladatokkal megbirkózni, és elvesztik reális ítélőképességüket. Lehetséges tünetei a memória elvesztése, idő és helyzavar, hangulat és személyiségváltozás. Általában a beszéddel is probléma merül fel a betegeknél.

Az RSNA amerikai kutatóintézet éves ülésén egy idős ember agyának szerkezetét mutatták be, és vitatták meg. Bemutatták, hogy a mentális tevékenységek milyen mértékben segítenek megőrizni az agy egészségét idősebb korban is.

Vizsgálták, hogy az újságolvasás, a könyvtárlátogatás levélírás, a dámajáték, és a sakk milyen mértékben járul hozzá a szellemi frissességhez.

Az elemzés során 152 idős résztvevőt vetettek vizsgálat alá, amely kimutatta, hogy az újságolvasás, és a sakkozás az öregebb korban is magasabb diffúziós anizotrópia értéket mutat, tehát növeli az agyi teljesítőképességet. Az egy éves folyamatos kutatás végén MRI vizsgálattal zárták a folyamatot, amely egyértelműen megállapította, hogy a sakk, mint a két játékos által játszott stratégiai játék, amely világszerte népszerű, játszható otthon, az interneten, klubokban, versenyeken, vagy akár levelezés formájában is, az egyik legjobb mentális agykarbantartó elfoglaltság, mert növeli a játékos szellemi képességét, és intelligenciáját.

Herczeg Zsuzsanna

 

Forrás: Magyar Sakkvilág Magyar_Sakkvil_.jpg

 

 

Szerző: Sakk-mester  2012.12.04. 12:04 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása