December 29-én, 78 éves korában elhunyt Dely Péter, nemzetközi sakknagymester.

Dely Péter 1934. július 5-én Sárospatakon született. A sakkmesteri címet 1954 őszén szerezte meg, amikor másodszor jutott be a magyar bajnoki döntőbe. Összesen tizenkilencszer játszott egyéni döntőben. A 60-as években többször ért el dobogós helyezést, majd 1969-ben ő lett a magyar bajnok. Nemzetközi tornákon több kiváló helyezése is volt (Bácska-Topolya, 1959. 1-2. hely, Reggio Emilia, 1961. 1. hely, Rubinstein-emlékverseny Polanica Zdroj, 1965. 1-2. hely.)

dely.jpg

Az 1959. évi Budapest-Leningrád mérkőzésen 2,5-1,5-re legyőzte mini-párosmeccsén Igor Bondarevszkijt. A legjobb eredményei közül is kimagasló az 1961. évi Maróczy-emlékverseny 4. helyezése. Nemzeti mesterként több klasszis nagymester ellenfelét (köztük Korcsnojt, Uhlmannt és Donnert) legyőzve elérte a nagymesteri szintet, de az akkori rendelkezések szerint csak a nemzetközi mesteri címet kaphatta meg.

A FIDE utólag 1999-ben tiszteletbeli nagymesteri címmel jutalmazta eredményét. Évtizedeken át tagja volt a magyar válogatottnak és csapat Európa-bajnoki bronzérmes lett 1965-ben Hamburgban, majd ezüstérmet nyert a magyar együttessel 1970-ben Kapfenbergben.

Sakkozói pályafutása a vasúti klubban kezdődött és mindvégig hű maradt a vasúthoz, csak a csapatok neve változott: Bp. Lokomotív, BVSC, Nyugati Vasutas, Bp. Törekvés. Edzői munkásságát 1988-ban mesteredzői diplomával jutalmazták.

Dely Péter elméleti tudását sokan csodálták, ragyogó támadó játszmái a gyűjteményekben fennmaradnak.

 

- A bejegyzést a "Nekrológ" blog-tól vettem át. -

Szerző: Sakk-mester  2013.01.06. 18:49 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása