BSblg1_3.jpgTermészetesen megőrzöm minden olvasóm inkognitóját.

Örülök annak, hogy mestertársaim is hasznát veszik a blogfeladatoknak.

Köszönöm elismerő és minden eseteben szépirodalmi nyelvezetben írt véleményeiteket.

Több hadállásban is tetemes előnnyel bír a nyerő fél, ugyan úgy, mint ahogy a mattadás gyakorlásánál is bástya, vezér fórral adatunk mattot a kezdőkkel.

Egy előnyös, agyonnyert állásban nem maga a nyerés a kérdés, hanem a hogyan nyer a gyermek?

Mattra tart, vagy csupán őrizgeti az előnyt és toszogat.

Konkrétan;

A 2074-es feladat megoldásakor azt figyelheti meg a tréner, hogy a tanítványa rögtön menekíti-e a megtámadott bástyát, ami valljuk be nagyon logikus.... vagy... és a "vagy"-ra adott válasz sejteti, hogy mennyi tehetség, gondolatfrissesség, kreativitás szorult a lurkóba.

Konkrétan; ha Fh6 lépés megtételével egybeköti a majdani He7 mattfenyegetést és nem a bástyát rántja ki a huszár ütőköréből, akkor én azt mondom, hogy ezt a gyereket mindenképp meg kell őrizni a sakkvilágnak.

A 2078-as feladatban sem a nyerés a lényeg, hanem a matt keresése. Az lesz a jó kopó amelyik hamar fog szagot, jó sakkozó is abból lesz, aki keresi a mattot.

Aki ez esetben Fxe5-öt követően Vc6!-ot lép s közben kiszámolja, hogy mi van akkor ha e5-re az f, vagy a d gyalog üt vissza... no az a gyerek beírja magát nálam.

Igyekszem úgy élni, hogy ne okozzak másoknak bánatot, törekszem arra, hogy mindennap tegyek valamilyen apró jót. Természetesen ez nem jelentheti azt, hogy értéknek és szemétnek egyaránt behódolok.

A számomra nem tetsző jelenségekre szóostorommal olykor-olykor odacsapok.

Már rég nem azért olvasok, hogy világképem kialakítsam,. Akkor mégis miért? Azért olvastam az elmúlt évtizedben, hogy világképem igazolásra leljen. Mert nem elég az, hogy az igazat mondom, az emberek nem hiszik el az igazat, nem kíváncsiak rá, sőt viszolyognak tőle.

A nagy többségnek az számít, hogy ki mondta, ki írta, ki állítja azt, amit, ha az híres, nevezetes személy, ahogy én mondom, kolomp van a nyakán, akkor követi a nyáj.

A nyáj sok mindenből és sok mindenkiből kiábrándul, de azt a szokását sohasem adja fel, hogy neki a kolomp után kell mennie.

Legutóbbi olvasmányélményem; Doris Lessing: Az ötödik gyerek című könyve volt.

Szerző: Sakk-mester  2013.02.05. 07:34 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása