Pos811.jpg

Pos812.jpgPos813.jpgPos814.jpgA sakk a kristálytiszta logikára épülő játék, vagy ahogy én nevezem; Az Élet szimulátora, egy olyan szimulátor, amit még nem mocskolt össze az Élet szennye.

Ebben a játékban nincs értelme a ha-val kezdődő mondatoknak, - egyébként sincs - magyarázkodásoknak, a handabandázásnak, a hőbörgésnek, a nyers erőnek.

A sakk az ész játéka, mondhatom úgy is, az ész élesítője.

Az elért eredményed osztályoz, minősít téged, s ha van trénered, akkor őt is.

Mint ahogy a tanárt, a tanítót sem az igazgató, vagy az oktatási osztály vezetője minősíti igazán, hanem tanulóinak az Életben elért sikere.

-----------

Lépjünk át a feladatokhoz.

Mint látjátok még mindig a kötés a téma.

A valódi és a nem valódi kötés. A két kötésfajtát az különbözteti meg, hogy az egyik esetben  - valódi kötés - a király áll a lekötött figura mögött.

Értelemszerűen a másik esetben nem a király áll ott.

A király elől ellépni nem lehet, a "testőrnek", a lekötött figurának élete árán is védenie kell azt. Olyan a helyzete, mint Jézusnak a kereszten, olyan, mintha oda lenne szegezve.

A nem valódi kötésnél "cserbenhagyhatja" a védelmezettet a lekötött figura. Meg is teszi, ha az előnyt biztosít tábora számára.

A kötés veszélyes fegyver, épp ezért vigyázni kell arra, hogy nehogy visszafelé süljön el.

----------

Hoztam néhány rémisztő példát, hogy érzékeljétek a veszélyt, amit meggondolatlan alkalmazása rejt magában.

Nézzük a felsőt,

Világos annyira megörült annak, hogy fokozhatja a kötést - tudja, hogy a kötésfokozásra a gyalog a legjobb - hogy azonnal meghúzta az f4 lépést.

Helyesen tette-e? Jegyezd le a válaszod.

---------

A második ábrán úgy néz ki, hogy elveszett sötét huszárja. Tulajdonképen ezért adott világos gyalogokat.

A kötés, mint fegyver visszahozza az elveszni látszó anyagot.

Igen ám, de ez nem valódi kötés...

Drágán adták a leckét világosnak.

Miként folytatnád te sötéttel?

jegyezd le a válaszod.

----------

A harmadik feladatnál, a valódi kötésnél, világos előre látta, hogyan nyeri vissza a tisztet. Tudta, hogy az a huszár nem tud kavarni.

A sakk ugyanolyan bonyolult mint az élet. Számtalan variációt hordoz magában. Együgyű az, aki csak egy irányba néz. Mindenfelé mégsem lehet, mert akkor folyton-folyvást körbeforogna a fejünk. Azért van, lenne az eszünk, hogy szelektáljunk, a fontos, a lényeges dolgokra koncentráljunk.

Ekként koncentrál egy dologra világos és meglépte a tisztet visszanyerő f3-at.

Jegyezd le, hogy te miként folytatnád.

--------------

Elérkeztünk a negyedik feladathoz. Ami a lényeglátásra tanít minket.. Úgy tűnik, hogy a c3H elveszett. Ez a látszat. Mi a valóság? Azt jegyezd le te.

v-s-v-s

Szerző: Sakk-mester  2013.04.08. 09:38 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása