BSblg1_5.jpgA tanácskozási játszma nem más, mint közös elemzése a lépésenként változó állásoknak, együttes tervkeresés - alkalmazkodás a folyton megújuló helyzethez- , lépésjelöltek állítása, majd döntéshozatal. Kevés edző él ezzel a lehetőséggel, mint képzési eszközzel, mert egyrészt időigényes, másrészt veszélyes. Az edzésre előkészített anyagból mindig a bölcs, a tévedhetetlen oktató bukkan elő. Az edző ebben az esetben, mint a tanár és a pap, a pódiumról, a szószékből prédikál, vagy mint a hadvezér, a csatától távoli dombról oszt parancsokat. 

A tanácskozási játszmákban, barátként, harcostársként, egymásért is küzdve, vállvetve keressük a megoldásokat. A létrejövő helyzet mindkettőnk számára ismeretlen, a megoldásokat közösen agyaljuk ki, s az edzőnek tudni kell lemondani saját elképzeléséről amikor a tanítványé a jobb. Itt a tanítvány meglátja, megláthatja a trénerében a csetlő-botló embert, az esendőt, a tévedhetőt.

Mi hiú emberek mennyire félünk megmutatni esendőségünket, mi mindig erőnket és zsenialitásunkat szeretnénk láttatni, s hisszük ezáltal a szemfényvesztés által vagyunk többek mástól.

Itt kölcsönösen szellemi "meztelenségében" látja egymást a két ember, észrevehetők lesznek hibáik és természetesen meglátszanak erényeik is.

A tanításnál - előadásoknál - az egyik felkészült, - vértezett - a másik meztelen, - vértezetlen - kiszolgáltatott helyzetben van.

Ne félj, a tanítványod nem hagy el azért, mert bebizonyosodik, hogy nem vagy tévedhetetlen Isten, még világbajnok sem, sőt díjazza bátorságod, értékeli, hogy felfeded előtte ki is vagy te tulajdonképpen.

Hiszem, hogy alá kell szállni az embernek, tanárnak, oktatónak, trénernek, mutatott "felsőbbrendűségéből", meg kell törni az "úr és szolga" , tanító és tanuló viszonyt, amiben annyira szeretjük mi szolgák, játszani az urat.

-------------------------------------------------------------

Néhány szó a játszmáról; A megnyitásból úgy kerülj ki, hogy a te tisztjeid tudjanak több helyre lépni. A figurák jó elhelyezése meghálálja a gondoskodást, a gondolkodást. Ez a sablonos megfogalmazás rátapint a lényegre.

Amíg nem éred el a mesteri szintet elég is ennyit tudni, s a tudást alkalmazni!

A 10. lépésnél tanakodtunk először, addig Kori lépésjelöltjeire bólintottam. Mit kellett mérlegelnünk? Tartsuk-e meg a megtámadott futót, vagy fejlődjünk tovább. Elv, hogy a megnyitásban rakjuk ki a tiszteket. A futó megtartása mellett szólt, hogy párja a sötét táborban gyengélkedik. Jött a következő kérdés; Hova vigyük el? hamar d3-ra esett a választásunk, innen több mezőre léphet és még a király felé is kacsingat.

Mintha hallgatózott volna az ellenfelünk, f5-el torlaszolni igyekezett futónk átlóját. Mit tegyünk? Ha kiütjük, akkor a nagy-átlóra hozzuk a futóját, ha nem, akkor hagyjuk bezárva a mi futónkét.

Amúgy sem félünk a nyílt állásoktól, s tudjuk, fogáskeresés nélkül nincs tus, ezért az állás nyitása, az ütés mellett döntöttünk.

A 15.- e5 lépést és az állás nyitását korainak ítéltük. Természetes volt számunkra az első csere e5-ön, majd a fejlődés folytatása. Itt jegyzem meg, hogy nem az számít - persze az is - hogy lépésed a program-szerinti legjobb legyen, hanem a mögötte húzódó gondolatgazdagság.

15.Fxb6, a gyalognyerés mellett döntöttünk, amitől vezére "helybenhagyásával" akart elriasztani ellenfelünk.

A 19. lépés adott okot ismét a tanácskozásra. Amúgy is kedvelői vagyunk a közbeiktatott fejlődőlépéseknek, így nem azon tanakodtunk, hogy üssek-e le rögtön a b6-gyalogot - az úgyis a mienk - hanem azon, hogy melyik bástyánkat hozzuk tempóval a d-vonalra. Mivel az f-bástyánknak feladata lehet az f2-pont védelme és ott van még az e-vonal is számára, ezért jött a 19.Bad1.

A 21. lépésben előbb elvi döntést hoztunk. Kell-e nekünk ennyi figura a táblán, kockáztassunk-e az előny fokozásával egy esetleges remikombinációt. Úgy döntöttünk, hogy némi anyag visszaadásával egyszerűsítjük az állást. 22.Ve4!, nem a programok által javasolt, de gondolat áll mögötte.

24,b4! óriási lépés, úgy tűnhet, hogy Ba4 megfogja a meglóduló gyalogot, de nem. Járj utána te, hogy miért nem!

A 27. lépésben tette meg sötét az egyetlen, program által is megkérdőjelezett lépését a Bf4-et.

Hogyan folytatnád 32.- Bxe4-re?

35.Bd6 kizárja a király közeledését a 6.-sor felől. Itt már szinte minden lépés nyerő.

A király aktív szerepét - Kf2-vel kezdetét veszi a hosszú menetelés - a végjátékban soha ne feledd. 

A 43. lépés, a látványos tőrdöfés, már csak hab a tortán.

Kori blog másolata_1.JPG

Szerző: Sakk-mester  2013.10.08. 12:48 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása