karakasne.bmp

Ugyan kit érdekel egy mai idős mester életútja. Honnan tört fel, milyen elemi erővel. Tudni sem akarja senki, hogy kik az ősei, mit éltek meg ők, hogy 1951-ben a falvak nagy részében még nem volt villany, a szobában petróleumlámpa világolt, az istállóban mécses pislákolt. A falusi könyvtárban egyetlen sakk-könyv sem található… A Népszabadság vitte el a sakkot az Isten háta mögötti helyekre.

Így érkezünk el, ezzel a kis kerülővel Dr. Ladányiné Karakas Évához, a „Támadás a király ellen” című könyv szerzőjéhez. Leánykori nevén Fürst Éva, majd Kertész Béláné, Karakas Gyuláné, és Dr. Ladányi Ferencné néven is szerepelt.

Ő egy évvel korábban, 1950-ben, 28 évesen fodrászhoz indult. Belépve Szűcs úr kispesti fodrászüzletébe hiába köszöngetett, válasz nem jött. Az üzlet melletti kisszobában a „mester” barátjával elmélyülten sakkozgatott. Éva dühösen belépett, épp akkor, amikor a fodrászmester melléhúzott, s kérdőre vonta, miért nem a lóval lépett?  Az felnézett, elámult és rögtön meghívta a Kistext sakknapjára. A lépéseket bátyja játszmáit nézve tanulta meg. Rövidre rá, 1954-ben magyar bajnok lett.

Hogyan sakkoztak a hölgyek abban az időben kérdésre azt válaszolta: Nagyon egyszerűen és nagyon gyengén. Megtámadom – megvédem – volt az elv.

Kik voltak a riválisai: Lángos Józsa, Finta Erzsébet, Hönsch Irén, Láng Edit, Honfiné Gurszky Lujza.

támadás.jpgKimagasló eredményei: Hétszeres magyar bajnok, zónaközi versenyeknek kétszeres győztese, négyszer is résztvevője a világbajnok-jelölti versenyeknek, három sakkolimpián a magyar csapat éltáblása, 1982-től női nagymester. A nagymesteri címet életműve elismeréseként kapta meg.

Legmagasabb élőpontszáma; 2125 (1993)

A FIDE az élőpontszám-rendszert 1970-től vette át.

A magyar televízióban 1966-tól 1983-ig a „Támadás a király ellen”, Csata fekete-fehérben” és a „Sakk-Matt” című műsorok szövegírója, vezetője.

Edzősködött; kedvenc tanítványai között is az elsők: Ivánka Mária, Kas Rita, a Polgár lányok, de szeretettel gondolKurucsai Ilonára, Zsögöny Ilonára és a fiúkra; Pintér Józsefre, Kállai Gáborra, Forgács Józsefre is.

Női szenior világbajnokságon első helyezett: 1991, 1992, 1994-ben

 1995 május 6.-a óta nincs közöttünk.

Karakas Évától a stafétabototverőci1.jpg
Verőci Zsuzsa ésivanka maria.jpg Ivánka Mária,

a magyar női sakkozás állócsillagai vették át, őket a női mezőnyben két villanás erejéig a

polgár lányok.jpgPolgár lányok követték.

Zsuzsa a sakk minden műfajában - klasszikus, rapid, villám -  világbajnok lett, Judit élőpontszám világcsúcstartó időtlen-idők óta.

HTT1.jpgNapjainkban csak Hoang Thanh Trang képviseli a magyar női sakkozást a világelitben.

-----------------------------------------------------------

Én emlékezek, emlékezhetnének a sakkszövetség vezetői is a magyar sakkozás meghatározó alakjaira;Lángos Józsára, Honfi Károlynéra, Sillye Jenőnére, Karakas Évára, lehetne emlékezni Maróczy Géza mellett Barcza Gedeonra, Szabó Lászlóra, Bilek Istvánra, Flesch Jánosra, Honfi Károlyra, Dely Péterre. Rangos nemzetközi versenyekkel tisztelegni az ősök, az elődök emléke előtt.

Szerző: Sakk-mester  2013.10.10. 06:04 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása