anandleko

Anand - Lékó Miskolc, 2009-06

Az a sakkvezetés, amelyik évek óta nem tud létrehozni rangos nemzetközi versenyeket, képtelen elérni, hogy világszínvonalú sakkozóit leültesse egy csapatba, az amelyik nem rendezi meg szuperbajnokságát, nem éri el, hogy élversenyzői a honi bajnokságban asztalhoz üljenek, nem menedzseli legjobbjait, még amatőrnek is csak jóindulattal nevezhető. Az én időmben még természetes volt, hogy olimpikonjaink, világbajnokjelöltjeink - Portisch Lajos, Szabó László, Barcza Gedeon, Bárczay László, Forintos Győző, Ribli Zoltán, Adorján András, Sax Gyula, Pintér József - ültek csapatunk éltáblásaival szemben. Arról már ne is beszéljünk, hogy a sakkszövetség elnökének egy blogbejegyzésre - mely számadásra ösztönzi választási ígéreteinek valóra váltásáról - tett reakciója; a blog linkjének törlése a szövetség honlapjáról, óriási pancserség. Úgy vélem, hogy a fenti felvetésekkel a Magyar Sakkvilágnak bőven adtam témát.

Tűrhetetlennek tartom, hogy a mi hazánkban a rúgó lábakat többre taksálja a politikai és gazdasági elit, mint az ész játékát, a sakkot. A szomorú tény az, hogy ez így igaz. Úgy gondolom, hogy a sakkvezetés dolga ezen az áldatlan állapoton változtatni, nekik kell elérni, hogy legalább egy futballcsapatnyi világszínvonalon álló sakkozónk kapjon NB-I-es futballszintű juttatást. Ugyancsak az anyagi védőháló alá vonnám a legjobb 10 hölgyversenyzőt, az utánpótlás legjobb 10 játékosát és a sakk-szakirodalmat biztosító Magyar Sakkvilágot. Figyelmet fordítanék a sakk (vörös)Keresztes Lovagjaira a profiktól az amatőrökig – Honlap-készítők, bloggerek - akik önzetlenül árasztják el a sakkszeretők népes táborát információkkal és tudásanyaggal. A Maróczy Géza központi sakkiskola tananyagait, amit közpénzen állítottak össze a szerzők, eljuttatnám minden sakkedzőhöz, sakkszakosztályhoz.

A politikai éraváltás nem teheti tönkre az elért eredményeket. A magyar sakkozásnak rendszer-függetlennek kell lenni. Nem válhat kisstílű politikai csatározások színterévé.

A miskolci Lékó-csaták elmaradását pedig nem tudom mire vélni.

Több volt az, mint Lékó Peti gyakorlási lehetősége; Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok térségéből és még Budapestről is érkeztek szurkoló sakkrajongók a Miskolci Nemzeti Színházba.

miskolc_szinhaz
A Miskolci Nemzeti Színház

Beindítanám a Megnyitás-tár füzeteket - amelyekben nagymesterek a kezdőlépéstől a középjátékon át mutatnának irányt a várható végjáték felé – mintajátszma-gyűjteménnyel.

A vidéki sakkozás felkarolása polipszerű sokcsápos feladat. Üdvözlöm a Magyar Sakkvilág legújabb kezdeményezését, a Magyar Sakkvilág Kupa beindítását a hajdani Szabad Föld Kupához hasonlóan. Újra kell indítani a falusi sakkbajnokságokat.

fuzerivar
Füzéri
vár

Füzéren 1989-től közel 15 éven át megrendeztük azokat. A falu legeszesebb emberei szálltak harcba a karácsonyi szünetben a díjakért. Részt vett benne az első és a mostani polgármester is; Novák Imre és Horváth Jenő. Azután a falu válogatottja megmérkőzött a szomszédvárak vitézeivel: Pusztafaluval, Hollóházával, Pálházával, sőt még a hegyköz fővárosával: Sátoraljaújhellyel is.

Sakkszövetségi költségtámogatással a környék sakkmesterei sakkszimultánokkal népszerűsíthetnék a kisfalvakban is a sakkozást.

A városokban újra kell indítani megyei szövetségi hatáskörrel, vagy magánkezdeményezéssel a városi bajnokságok selejtezőit, elődöntőit, középdöntőit. Az üzemek, intézmények, iskolák és kollégiumok közötti csapatversenyeket. Minden sakkot kedvelőt és szeretőt be kell vonni a versengésbe. Az élsakkozók mellet a tömeg adja meg a magyar sakkozás erejét. A sakk népszerűségét csak a sakkot kedvelő, szerető és értő emberek körében lehet növelni.

Szerző: Sakk-mester  2013.10.11. 17:19 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása