Portisch, az Ember

portischl

Az állomás peronján várakoztam a magyar sakkozás legjobbjára 1988-05-21-én szombaton délután. Rövidre rá, elegáns világjárt úriemberrel ráztam kezet. Közel egy hónapja Budapesten már minden feltételben megegyeztünk. Miután elfoglalta szálláshelyét, együtt vacsoráztunk az Arany Bikában. A másnapi közös reggelink után érkeztünk meg Közép Európa legnagyobb és legmodernebben felszerelt konzervgyárába. A 30 táblásra tervezett szimultánból végül 39 táblás lett. Portisch mindenkinek, aki tőle kért játéklehetőséget, igent mondott. Végül búcsúzóul a szememre vetette, hogy lényegesen többen játszottak ellene a megbeszéltnél.

Nem volt könnyű találkozni vele. A sakkszövetségben kérésem okát ismerve sem adták meg a telefonszámát. Így fel kellett utaznom a következő NB-I-es sakk-csapat mérkőzésére. Portisch Lajos győztesen állt fel asztalától. Gratulációm után a tárgyra tértem. Megkérdezte, hogy mennyi lenne az ő honoráriuma. Annyi, amennyit kér. Erre ő elmosolyodott s azt mondta, hogy tudja-e mennyit kapok én Amerikában és Kanadában egy szimultánért? Addig nem tudtam. Az összeg nagyságrendileg több volt a lehetőségemnél.

Én örömmel megadnám Önnek ezt az összeget, de sajnos nem rendelkezem vele. Mennyivel rendelkezik?  - kérdezte Portisch

Miután megtudta az összeget azt mondta:
– Megtartom a szimultánt és kérem, hogy a honoráriumomat jutassa el az erdélyi magyarok megsegítésére.

Ez időben a romániai falurombolások miatt lázongtak az erdélyi magyarok, Tőkés Lászlót folyamatosan zaklatták.


mecses

Holtakkal egy fedél alatt

Szeretném, ha rend lenne a magyar sakkozók nyilvántartásában. Most, amikor már havonta jegyzik a csapatbajnokságok játszmáinak élőpont változását is, épp ideje lenne tisztán látni a magyar aktív és inaktív listát. Ehhez viszont törölni kellene a listáról a halottakat. Közeledik a mindenszentek és a halottak napja, itt az alkalom őket tisztességgel ”eltemetni”.


kalapos-koronas

A kalapos és a koronás király

Az élet megy tovább, a nagy sakkfolyam árad, fut, rohan. Soha ne nehezteljünk egymásra az őszinte, igaz szó miatt! Holnaptól nem látjuk egymást. Most kívánok minden magyar sakkozónak egyéni és csapat sikereket. Szorítsunk együtt a csapat Európa-bajnokságon résztvevőknek. Lengjen az a magyar zászló, jöjjön elő a magyar virtus! - kerülje el versenyzőinket az őszi vírus - Lássunk élvezetes játszmákat a sakkvilágbajnoki döntőben. Figyeljük együtt a kalapos – Carlsen -  és a koronás – Anand - király küzdelmét.

Szerző: Sakk-mester  2013.10.15. 08:54 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása