g12d.jpgA közel 8 éves és 8 hónapja sakkozó kisleány igen leleményes a sakktáblán. Kitartása, szorgalma, akarása, a nála előbbre járóknak is példa lehet.

 

Kis kobakjában fürkésző tekintete mögött csavaros gondolatok tömkelege.

 

Nem véletlenül büszke rá Vajda Ákos bácsi, a sakktrénere. Kitűnő koncentrációjával Rauch Feri bácsi csodálatát is kivívta. Ez a kicsi lány, eddig minden sakkversenyéről éremmel tért haza.

 

Hiszem, hogy személyében itt van közöttünk a jövő nagy ígérete.

 

Pedig Dorinának sem indult könnyen a sakkpályafutása. Szülei egy jó éve elhárították a sakkjáték kérésre irányuló igényét; mondván: annyi játékod van már Dorinám. Ám Dorina nem nyugodott bele a válaszba. Levelet írt a Jézuskának, amiben elpanaszolta nagy bánatát. Elpanaszolta, hogy a szülei nem vesznek neki sakk-készletet és kérte a Jézuskát, hogy hozzon neki Karácsonyra.

Jézuska meghallgatta Dorina kérését és a karácsonyfa alatt az ajándékok között ott volt a hőn áhított sakktábla, ami azóta nincs összecsukva, blogfeladataim megoldását azon rakosgatja. 

 

Olykor hosszú, 40 - 50 perces küzdelmeket vív a feladatokkal, s mennybéli öröm árasztja el piciny szívét amikor "elbánik" azokkal.

-------------------------------------------------------------------------------------

Gyakori kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy miben tehetséges-e a gyerek?

A legegyszerűbben és legkönnyebben úgy lehet megállapítani, hogy megfigyeljük a gyermeket a feladat, a munka, a tevékenység végzésekor. Ha az számára nem kínszenvedés, nem teher, hanem örömforrás, aminek ismétlésére vágyik, azon a területen a gyerekben jókora tehetség van.

Ezután már a szülőkön, az iskolán, és a szakembereken a sor, hogy kellő motivációval elősegítsék tehetségének kibontakoztatását.

  ----------------------------------------------------------------------------------------

Ránézésre minden mag egyforma, ideális körülmények között minden magból kifejlődik a növény.

Mondhatom úgy is, hogy minden gyermek felnő, mindegyikből ember lesz.

Az ideális körülmény segíti fejlődésüket.

Ám a tehetséget rejtő magból a legzordabb körülmények között is kifejlődik a növény, míg a többi, csak senyvedni fog.

-------------------------------------------------------------------------------------

Társadalmunk, és nem csak a mienk, nem tud mit kezdeni a tehetségtelenekkel. Ők lesznek azok, akik örökösen segélyekből tengetik életüket.

Sajnos a társadalmak még kevésbé vannak felkészülve a tehetségekre, nem tudnak mit kezdeni velük. Vissza akarják szuszakolni a középszerűség ketrecébe, amivel elpusztítják őket. Így volt ez a Polgár lányok esetében is... azóta sem változott semmi. Oktatási rendszerünk csak az "egyen"képességű diákok képzését oldja meg úgy-ahogy.

Szerző: Sakk-mester  2013.11.17. 07:06 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása