Az alábbi rapid partiban a 12. lépésig langyos tapogatózás folyik. Azután hirtelen felgyorsulnak az események. A játszma jól szemlélteti, hogy az állás nyitása a fejlettebb félnek kedvez.

A 15. Hd2 lépésemmel készültem elő a Fh3 lépés fogadására.  Vártam ezt a lépést, mert ellenfelem nagyon fente rá a fogát. A 16. Hc7+! nem csak látványelem, hanem egyben a legjobb lépés is. A 18.Be1 értelme, hogy helyet ad a huszárnak útközben - Hf1-e3-d5 vagy f5 - céljai felé. Mit ad a sors, tervet kell változtatni sötét Hd7 lépése után. A sakkjáték nem más, mint a folyamatos változáshoz való alkalmazkodás, rugalmas reagálás. A 26. lépésnél, ebben az anyagilag teljesen egál állásban a program 4 pontos pozíció előnyt mutat világosnak, ami tisztjeinek aktivitásában nyilvánul meg. A 28. lépésnél már 15 pontos az előny, nem enyhítené sötét helyzetét a He6 helyetti He5 lépés sem, amire ülne a minőségáldozat. Világosé a nyílt vonal a nagy átló, tisztjei fenyegetőn merednek a csupa szita sötét királyállás felé. A 29 lépésben 11 lépéses mattot jelez a program. Nem láttam a 4 lépés múlva megteendő Kh1-et! :-) Így aztán megléptem a magam egyszerű Be7 lépését, ami után nem is kellett olyan sokat lépni...

-------------------------------------------------------------------

Ahol a játszma véget ér ott kezdődik a feladatod. Mattold be sötétet. Jegyezd le, miként tetted.

Szerző: Sakk-mester  2013.12.30. 08:43 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása