Pos3692a.jpg

Benczik Lajos.jpgNegyven évvel ezelőtt, 1973 márciusában Debrecen város sakkbajnokságán jött létre a mellékelt diagramállás az akkori bajnok, Benczik Lajos és Szőke Kálmán között.

Lali b4 lépésével megteremtette a hibázás lehetőségét úgy, hogy az amúgy döntetlen állásban nem veszélyeztette saját félpontját.

Kálmánon - aki ma már elismert költő - erőt vett az anyag iránti vágy és cxb4-el válaszolt.

Óriási hiba volt ez a lépés, ezután felbillent a tábla és az addigi egál pozícióból vesztett lett.

Hogyan nyersz te világossal.

Jegyezd le a válaszod.

 

---------------------------------

apu2 eSzeS_5.jpg

Az állást 40 évvel ezelőtt jegyezte le Szilágyi Sanyi, mert nagyon érdekesnek, izgalmasnak találta. Tegnap esti beszélgetésünk során "porolta le" és adta föl nekem megoldandó feladatként én pedig tovább hoztam a ti örömötökre.

Ha hiszitek - ha nem, én akkor is elmondom nektek, hogy Sanyit a Polgár Judit napokban megjelent vezérfogásos kombinációja inspirálta a "múzeumi anyag" feltárására. Hadd lássák a fiatalok, hogy a mostani vének sem voltak szellem, fantázia és sakkérzék híján. 

-----------------------------------------------

 

Szerző: Sakk-mester  2014.03.18. 06:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása