braziliavaros-foci-gyerekek1.jpg

A Belgium-Egyesült Államok vb-nyolcaddöntőt Brazíliavárosban néztük meg a tévétorony alatti téren. Amíg az apák a meccsel voltak elfoglalva, addig az 5-6 éves gyerekek a téren fociztak. Amikor vége lett a hosszabbításban eldőlt nyolcaddöntőnek, és a szülők elindultak volna haza, muszáj volt még maradniuk, mert a srácok hisztizni kezdtek. Nem focizták ki magukat a két óra alatt...

A teljes cikket ITT olvashatod el.

---------------------------------------------

sakkozo_gyerekek.jpgAhhoz, hogy igazán jó legyél valamiben, kell ahhoz a valamihez földöntúli, szenvedélyes ragaszkodás. Abból a valamiből soha semennyi nem elég. Azt meg kell kapnod, ha nem kapod meg harcolsz érte. Aki nem adja meg neked, annak tudnia kell, - kellene - hogy Téged önmagadtól foszt meg. Épp most veszi el Tőled a jövődet. A lehetséges valakiből senkivé degradál.

Nem a foci VB ad ennek a szösszenetnek aktualitást, hanem a napokban befejeződött Magyar Korosztályos Sakkbajnokság.

Sokan hiszik azt, hogy valami véget ért. Nagyot tévednek Ők, mert semmi nem ért véget, sőt a munka csak most kezdődik el a legjobbak részére, már aki és a szüleje hajlandó rá, annál kezdetét kell venni az intenzív napi 6-8 órás végeláthatatlan, képző, felkészítő munkának. Senki sem hiheti azt, hogy a nyarat ellazsálva a magyar bajnoki arany, vagy ezüst és bronzéremmel a tarsolyában Ő lesz a VB, az EB vagy az Uniós bajnokság esélyese.

A csiszolatlan gyémántokat csiszolni kell, különben értéktelenek maradnak. A csiszolás nem más, mint a rendszeres és egyre növekvő mennyiségű és minőségű, a gyermek tudásszintjéhez igazított munka.

A minőségi, személyre szabott munkát nem lehet letudni sakktáboroknak nevezett csoportos bohócoskodással, amibe amúgy a sakkoktatás is belefér napi 2-3 órába, ám a hisztit nem a sakkozás hiánya, hanem az egyéb játékok elmaradása váltja ki.

A zsoldosoknak a zsold a lényeg, egy sakktábor biztosan többet hoz, mint egyetlen gyerek hónapokon, éveken át tartó napi 6-8 órás felkészítése.

A sakkszövetség, a tehetséggel megáldott gyerekek szülei és a mecénások nem nézhetik tétlenül a jövő csillagainak korai porba hullását.

Az említettek közül az elsőé az egyetemleges felelősség a magyar sakksportért, sakkozóink sikeres szereplésért a sakktehetségek képzéséért, menedzseléséért.

Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy bőven van teendő ifjúsági sakkozóink képzése, megbecsülése, menedzselése terén.

A mennyiségi szemléletet fel kell hogy váltsa a minőségre törekvés, mind a kiválasztásban, mind a munkában.

Szerző: Sakk-mester  2014.07.04. 07:37 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása