DD_2.jpg

Sokaknak ismerős lehet Demeter Dorina neve 1-1 verseny vagy közszereplés alkalmával Kisújszállást érintően. Ugyanakkor nem mindenki van tisztában azzal, milyen tehetség is rejtőzik egy ilyen fiatal leányzóban.

 

Mit is lehet tudni Dorináról?!

A Kisújszállási baptista általános iskolába jár, egy nagyon fanatista elszánt kislány. Tudjuk, hogy sok szülő ezt mondja a gyermekéről, de amit a családjával elértek 2013. február 15-e óta (ezen a napon volt élete első sakkszakkörén és az első edzőjét is aki azonnal kiemelte, Őt is ott ismerték meg) az egyedülálló. Több versenyen még említeni sem szokták ezt a szülők, mert nem hinnék el. Dorina saját magától kezdett el sakkozni régóta mondogatta már vegyenek neki sakkot a szülei, de ők azonban nem vettek mondván” annyi játékod van már”. Ezt viszont nem hagyta annyiban Dorina és 2012 decemberében írt egy levelet a “Jézuskának” aki természetesen hozta az ajándékot. Így 1-2 hónap múlva már szakkörre is menni akart, sőt 2013. március 9-én pár heti sakkozás után megszerezte élete első ezüstérmét Debrecenben a Génius kupán.

2 hónap elteltével a Püspökladány open FIDE versenyen értékszám nélküliek között is ezüstérmes lett, 6 pontot szerzett. Azóta rengeteg versenyen voltak a korcsoportjában több 100%-os teljesítménye is van, ami ritkaság hogy fiúk között is többször nyert már!

Nem riad vissza a felnőttektől sem. Sőt! Pár hónap sakkozás után értékszámot is szerzett FIDE versenyeken való részvétellel, ahol 2×90 perces egy játszma.

Már most komoly céljai vannak a sakkal kapcsolatban többször is mondta már, hogy felnőtt korában is ezzel szeretne foglalkozni, és: “ha majd nagy leszek tanítani fogom a gyerekeket sakkozni”.

 

Van testvére Dorinának? – kérdeztük a szülőket.

Testvére nincs. Szerettünk volna, de Isten nem adta meg. Biztosan oka volt rá – válaszolta Demeterné Márti.

 

Milyen háttérrel rendelkezik a Demeter család, hogy segítse a pici leányzó tudását?

Édesanyja jelenleg nem dolgozik, de teljes mértékben Dorina mellett van, mivel minden délután edzése van. Egy héten csak négy napot járt iskolába az elmúlt tanévben. Édesapja kisvállalkozó az építőiparban, de mint tudjuk ez szezonális munka. Hol több, hol kevesebb munkával. Vagyis a téli időszakot átvészelni a legnehezebb a családi kasszát tekintve.

 

Gondoltak már arra, hogy támogatókat szerezzenek? Milyen sikerrel?

Támogatókat régebben már kerestünk, de nem jártunk sikerrel. – említette Demeterné. Ugyanakkor az iskola most sokban támogatja, de azért a folyamatosan növekvő kiadásainkban néha jól jönne egy kis segítség.

Sajnos az autónkra is sokat kell költeni, hogy tudjunk menni versenyekre, ráadásul a számítógépünk is elromlott és újat kell venni, hiszen Dorina az edzőpartnereivel sokszor az interneten tartja a kapcsolatot és úgy játszanak.

Nem szeretünk azonban kéregetni egyszer megpróbáltuk nem sikerült így annyiba hagytuk, hiszen sokan nem is gondolják mennyi pénz kell egy profi sakkozó kineveléséhez. Éves szinten milliós összegről beszélhetünk – teszi hozzá az édesanya.

 

Az eddigi eredményekről mit lehet tudni?

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből automatikusan az Országos diákolimpiai döntőbe jutottunk, a megyei bajnokságon nem kellett részt vennünk. Egymást érik a sikerek – említették büszkén a szülők.

 

6 verseny, amelyen részt vettek:

Egri nyárbúcsúztató nemzetközi sakkverseny 1 hely U8 fiú-lány összetett

Génius kupa Debrecen                                                1 hely U10 lány

Jászfény kupa Jászfényszaru                                   1 hely U10 fiú-lány összetett

Galga menti sakknapok Tura                                    1 helyU10 fiú-lány összetett

Poroszló Öko kupa                                                        1 hely első korcsoport fiú-lány összetett

Kecskeméti tél                                                                1 hely U10 fiú-lány összetett.

 

A legújabb versenyeket tekintve (2014. májusától összefoglalóan)…

 

A rapid Országos bajnokságon 4. lett Dorina, mivel a gyorsabb (2×20 perces) partikat jelent. A nagyon kevés rutinja miatt le tudják győzni, akik 4-5 éve sakkoznak Ő amúgy is gondolkodósabb, jobban szereti a lassú játszmákat, ahol sokat lehet kombinálni – említette Márti, az édesanya.

2014. április hó Csabagyöngye Nemzetközi sakkverseny összesített 1. hely!

2014. április 17. Art pub Fide verseny U9 lány                                           1. hely

2014. április 26 Fórum kupa U10                                                                      2. hely

2014. május 02 Országos Diákolimpia                                                             3. hely

2014. május 14- 23 Zalakaros Nemzetközi FIDE verseny 1,5 pont teljesítmény 1570

2014. június 06 Országos Korcsoportos rapid bajnokság                       4.-5. hely holtversenyben

2014. július 19-28 ORSZÁGOS KORCSOPORTOS HIVATALOS BAJNOKSÁG U10 1 hely! (8.5 évesen a mezőny legfiatalabbjaként!)

2014. július 16-20 Püspökladány open FIDE verseny U10 2. hely fiúk lányok között. teljesítmény 1586!!!

 

Dorinának köszönhetően sok kupánk, arany-, ezüst, és bronzérmünk van. –mondta nagy büszkén a család.

A Balatonlellei Országos bajnokságot 10 évesek között nyerte meg 8,5 évesen, mivel decemberi születésű. Ebből adódóan erre senki nem számított. Előtte egy héttel még úgy volt, hogy nem is megyünk. Dorinát abszolút nem érdekelte a strandolás, pedig életében először látta a Balatont. Teljes gőzzel a versenyre koncentrált, készült szorgalmasan.

Dorinával jelenleg két edző foglakozik:

- Balogh Sándor FIDE mester, és

- Molnár Béla Nemzetközi mester

A tanulmányokat tekintve hogy áll Dorina?

Szeptembertől magántanuló lesz. Augusztus végén indulunk az EU bajnokságra, ami már az iskolába is belenyúlik és egymást követik majd a versenyek. Ezek a „programok” viszont nem teszik lehetővé hogy bejárjon az iskolába. Már másodikban is nagyon magas volt a hiányzási óraszáma, ezért ezt csak úgy lehet megoldani a sikeres továbbhaladást, ha félévente vizsgázik az aktuális anyagból.

Milyen versenyekre van kilátás a jövőben?

A versenyeket nem szoktuk előre tervezni hónapokkal, mivel a sakkszövetség oldalára folyamatosan kerülnek föl az időpontok, de havi szinten egy FIDE versenyen és 1-3 korosztályos versenyen fogunk rész venni ebben az évben.

A FIDE versenyek 4-9 naposak ezeket szintén nem lehet előre tudni, csak ha megvan a kiírás ezért nem tudunk pontos költséget írni. Az egynapos korosztályos versenyek kb. 10 ezer forintba kerülnek, de a többnapos FIDE versenyek pedig elérik a 15 ezer forint/nap + oda vissza út költséget is. Az utazás természetesen függ a Kisújszállástól mért távolságtól. Rengeteg a váratlan kiadás. Többek között ilyen a telefonszámla, az autó javíttatása, a számítógép javíttatása és még lehetne sorolni. Szinte ajándékot nem is tudunk neki venni, ha megnyer egy-egy versenyt.

 

Hogy boldogul a család az anyagiak terén?

Most költöztünk kisebb lakásba ezzel is próbáljuk csökkenteni a kiadásainkat…

 

Hogyan tovább? Van valamilyen speciális edzésterv?

Dorina már nem jár szakkörre mivel magánedzései vannak. Ez nagyon sok időt elvesz, esetleg néha, ha nincs versenyidőszak be szoktunk menni a szakkörre, bár nem sokan járnak – összesen 3-4 fő az Ő erősségi fokozatából – így nem mindig sikerül megfelelő partnert találni.

 

Az eddigi támogatók köre kikre terjed ki?

Az iskola 2013 decemberétől támogat bennünket. A decemberig terjedő időszakot természetesen saját erőnkből finanszíroztuk. Sajnos az egyesület nem tud támogatni anyagi forrás hiányában. Havi szinten edzői díj + versenyek költségei kb. 50-70 ezer Ft-ba kerülnek.

Nagyon sokat segített az, hogy egy vállalat – lehetőségeihez mérten – támogatja a kislány jövőjét. Ettől a vállalkozástól kaptak már sakkórát, amely a pontos felkészülést segíti a versenyekre. (Egy újabb álom vált valósággá Dorina számára ezzel a szép gesztussal.)

Anyagi segítségben már nem reménykednek, hiszen úgy vették észre nagyon nagy a szegénység, és nem tudnak az emberek adni még akkor sem, ha a szívük úgy kívánná. A helyi vállalkozásokat is megkeresték már, de Ők viszont nem érzik reklámértékűnek a sakkot.

  Bízunk a sikerességben és további szép eredményeket kívánunk Dorinának!  

Esetleg Ön is szeretne segíteni Dorina pályafutásán? Írja meg nekünk a szerk@videk.ma emailcímre felajánlási szándékát és közvetíteni fogjuk azt a család számára! (Köszönjük!)

Forrás: ITT

Szerző: Sakk-mester  2014.08.20. 07:12 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása