angol_kiralyno.jpgangol_kiralyno_jelen.jpgAngol királynő szálloda, Debrecen 1907 A debreceni sakk kör megalakulása. " Kicsi virág, szegény virág ,Hagyjatok meg úrnak , Magamnak. / Ady Endre/ Alig egy hónappal a Vér és Arany kötetének megjelenése előtt 1907 november 28-án "Hunnia" szabad királyi városábannagytemplom.jpg Debrecenben, megalakult a város első sakk köre.Előkelő környezetben, az Angol királynő szálloda fehér termében, jómódú polgárok, ügyvédek, birtokosok, kereskedők, tisztviselők -urak- jelenlétében alakult meg 80 rendes és 50 pártoló taggal a sakk kör. szavay_gyula.jpgElnök: dr. Szávay Gyula iparkamarai titkár és költő, Alelnökök: Laszgallner Kálmán és Ormódy Lajos. Titkárok: dr. Székely Árpád és Némethy László. Dalmy Barna aki később játszott jelentős szerepet Debrecen sakkéletében még csak "gazda" szerepet tölt be a vezetőségben. A szállodával szemben - a ma is ott álló Csokonai szinházba - a magasabb kultúrát is igénylő uraknak csak át kellett sétálniuk és meg tekinthették az 1907 évad sikerdarabját Szigligeti: Tündérlak Magyarhonban c. népszín művét. Az új sakk kör magas célt tűzött ki célul: a következő évbe megrendezik Debrecenben a III. Nemzeti országos sakk versenyt. Az alakuló ülés- jó maroczy.jpgforgacs_leo.jpgérzékkel- tiszteletbeli tagokká fogadta Maróczy Géza és Forgács Leó nemzetközileg is ismert mestereinket, s egyúttal üdvözlő táviratot küldtek részükre. A következő évben azonban a várt támogatást és a III. nemzeti versenyt is "elfújta a szél" a remények nem váltak valóra. A kör működése is tiszavirág életű a szállodában: 1909 év elején más szállodába költöznek. A szálloda történetében az alig több mint egy éves tevékenységük csak epizód maradt.Majd elhalványult, és el is felejtődött az Angol királynő szálloda történetében. Nem csoda, az Ős Kaján költőjének árnyéka végleg eltakarta. A Bunda étterem vendége mint tudjuk nem művelte nemes játékunkat : " csók csatatéren" vitézkedett , nem kereste Caissa kegyeit. Az sem könnyebb harcmező...... .." Kicsi virág, szegény virág, /miért irigyelnek a bolondok?" .... .... 2016 május 29.       

--------------------------------------                                                                                                                                                                                                                                                                                               Cikk és fotók: Szilágyi Sándortól: Képek. Angol Királynő szálloda 1907 és új /saját/ felvétel a mai épületről, március1, Debrecen főtér 1907, arcképek Maróczy, Forgács, Szávay korabeli /3/eszes_2.jpg

Szerző: Sakk-mester  2016.06.04. 08:05 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása