royal.jpgdebr_royal.jpgpetofi_ter.jpgA debreceni Sakk Kör /DSK/ 1909 januárban az Angol Királynő szállodából átköltözött a Royal szállóba.Borgida Antal a szálló vezetője a sakkjátéknak nagy kedvelője volt és előnyös szerződés mellett különtermet biztosított a sakkozóknak. Ettől kezdve Debrecen népszerű és közkedvelt szállodája -fennállásáig- jelentős szerepet töltött be Debrecen sakkéletében.A szálloda 1944-ben egy bombatámadás után romba dőlt. Két képen láthatjuk milyen volt fénykorában a szálloda míg a harmadik kép azt mutatja mi található a helyén ma.

debr_1sakkv.jpg

Debrecen előkelő szállójában rendezte meg a DSK első sakk versenyét 1909 januárban, amelyen részt vett Barász Zsigmond fővárosi sakk mester is. Borgida Antal hívta meg és a verseny ideje alatt a szálló megkülönböztetett vendége volt. A főcsoport versenyének eredménye: 1. Barász Zsigmond 6 pont/100%!/ 2. Dalmy Barna 4 pont 3. Barabás Béla 4 pont 4. Rosenfeld Jenő 3 pont 5. Földes Sándor 2 pont 6. Lévay Kálmán 2 pont 7 Móga Lajos 0 pont. A II. csoport győztese Klein Lajos , Békeffy Géza és Sáfrány Ferenc előtt. A III: csoport ban első Dr . Tihanyi Béla .Január 20-án volt az igazi sakk ünnep! Barász mester 17 táblán játszott szimultánt, és 15 játszmát megnyert, ketten győztek ellene Földes Sándor és Lévay Pál. A korabeli helyi újság tudósítása szerint rendkívüli siker volt mind a sakk verseny és a nagy attrakció a szimultán megrendezése.  A fényképfelvételen amely 1907-ben Székesfehérvárott készült láthatjuk Barász mestert 16. számmal. Mellette debreceni sakkozó ül Kovács Gábor. Ő a következő évtizedekben Debrecen jeles sakkozója lett és a harmincas években, szolgabíró.
laskerek.jpg
Ne veszítsük még szem elől a sakk ünnep hősét tartsunk vele másnap délig, néhány képpel megidézve a századeleji miliőt . A szimultán késő éjszakáig tartott ,jóval éjfél után távozott a lelkes közönség és mesterünk is nyugovóra térhetett . Nem sietett senki hiszen másnap reggel az úri közönség nem siet munkába, és Barász mester is nyugodtan aludhat: a szálló díszvendégét reggel a pincér nem fogja udvariatlanul felkelteni. Nagyon más az élet ritmusa a századelőn itt az alföldi cívis városban is. Barász mesternek nem kell sietnie, délben ér ide a pesti vonat. A szálló éttermében reggelizés közben , - a fakeretben előkészített - reggeli lapokat ráérősen böngészheti. A Pesti Napló, Pesti Hírlapnak, "Az UJSÁG napilapoknak sakkrovata is van! Nézzük mi történik a világban... Az év nagy sakk versenye a Pétervári emlék verseny Csigorin emlékére. Erre a debreceniek is nagyon odafigyelnek: Sakk körük két tiszteletbeli tagja a magyar főszereplő! Maróczy mester-okosan- átengedi a versenyt Forgács Leónak. Képünk erről nem szól hiszen nem kerül az él vonalba de de megőrzi a sakk történelem egy szépség díjas játszmáját.
szeps.jpg
vegh_gyula.jpgsakkt.jpghorthy.jpg
Mi történik még a sakk világban? Princetonban a drótnélküli távírón hajóval létesítenek kapcsolatot egy sakk játszmára, a korabeli sakk készleteinkről is tájékozódhatunk. Na és a közélet, miről írnak a helyi és országos lapok? Óh-- milyen ismerős!--- gyermek szépségverseny Debrecenben, mi a gondja Debrecen főkapitányának, és egykedvűen tovasiklik az olvasó szeme a népszerű korvett kapitányon Horthy Miklóson..
Dél fele jár az idő amikor a sakkmester elindul a szállóból. Nem kell bérkocsit rendelnie, csak néhány perc séta a vasút állomás. Borgida Antal elkíséri a kedves vendégét és biztosítja róla hogy mindig szeretettel visszavárja. Amikor a Brassó - Nagyvárad felől érkező vonatra felszáll mesterünk -aki az első sakk szimultánt adta Debrecenben- hősünk eltűnik a monarchia polgárának és a mai olvasónak is a szeme elől ...
Én- az utókor krónikása még néhány sor erejéig az olvasóval maradok. Csupán azért hogy amit a szereplők akkor nem láthattak - mégis fel lebbentsem a színes fátylat" Amelyet Életnek neveznek azok , akik élnek" Fel száll erre vonatra "Csók csatatér lovagja "is de ő Párizsba igyekszik. Az év végén már Barász mester is kézbe veheti és olvassa Szeretném, ha szeretnének kötetét... és eltelik 23 év.... 1932 nyarán Barász Zsigmond sakkmester -élete alkonyán- újra elindul Debrecenbe hogy részt vegyen élete utolsó sakkversenyén. A sors kegyes hozzá. Újra első helyen végez! Igaz holtversenyben Barcza Gedeonnal és Dalmy Barnával, egyedüli veretlenként....
"S Csók -csatatéren itt a földön,
Nem gyűl össze a halott ,
Eljönnek értük minden éjjel
Új-új, fehér lovagok." / Ady Endre : A Csók -csatatér lovagjai/
eszes_2.jpg 
A cikket írta a fotókat biztosította: Szilágyi Sándor
2016 június 6
Szerző: Sakk-mester  2016.06.13. 01:10 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása