SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN. 1956 szeptember 1-25. Döntő. X. forduló. Szabó ellenfele az éltáblán Bent Larsen. A 21 éves dán mester ezen az olimpián robbant be a nemzetközi élvonalba. Első táblán 77,7 %-os teljesítményével megelőzte Botvinnik világbajnokot (73,4%) és Szabó Lászlót (64,7 %).Ez évben kapta meg a FIDE nemzetközi nagymesteri címét. Egyetlen játékosa az olimpiának aki csapata minden mérkőzésén(18) játszott! A négyszeres világbajnok jelölt és 1967-ben sakk Oscar díjas versenyző sikereinek képeiből mutatok be néhányat. Moszkvai olimpián Botvinnik ellen mérkőzik.
09221.jpg
09222.jpg
A Moszkvába induló olimpiai dán csapat. (balról jobbra) A.Nielsen, Eigil Pedersen, Jens Enevoldsen, BENT LARSEN(nővérével fog kezet) Harold Enevoldsen, Christian Poulsen, A. Ingerslev.
09223.jpg
Főiskolai csapat világbajnokságon 1957-ben. Mihail Tal, BENT LARSEN, M. FILIP, B. Szpasszkij.
09224.jpg
Santa Monicai versenyen LARSEN- Fisher a tábla mellett, mögöttük a Piatogorsky házaspár.
09225.jpg
A táblánál LARSEN a dán bajnokságon 1954-ben.
09226.jpg
A táblánál Fisher-Petroszjan, mögöttük áll Larsen.
09227.jpg
Leiden 1970. BENT LARSEN, Jan Donner, Botvinnik, B. Szpasszkij.
09228.jpg
Larsen előadás közben.
Magyarország- Dánia 2,5- 1,5 ! (Szabó -Larsen remis, Pedersen- Barcza remis, Benkő- Ingerslev remis, Nielsen-Portisch 0:1! ) " Szabó már 15 lépés után békejobbot nyújtott a dánok- ifjú óriásának- , Benkő vad időzavarig, Barcza még a függőn túl is kísérletezett árnyalati előnyének érvényesítésével, Portisch hidegvérű nyugalommal, egyszerű eszközökkel játszotta túl ellenfelét." (Bán Jenő). Az első helyért vívott döntő mérkőzésen a Szovjetunió 2,5: 1.5 arányban legyőzte Jugoszláviát és ezzel már megnyerte az olimpiát! Botvinnik győzelmét Gligorics ellen a közönség tombolásig fokozódó tetszésnyilvánítása kísérte! A magyar csapat győzelmével utolérte a második helyen álló jugoszláv csapatot , és az utolsó fordulóban egymás ellen játszunk! Csapat győzelmünk esetén megszerezhetjük az ezüstérmet is... de elébb újabb szabadnap következik.
-----------------------
eszes_3.jpg
A bejegyzést írta: Szilágyi Sándor - Alejandro
Szerző: Sakk-mester  2016.09.22. 06:20 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása