sakk-botafogo_1.jpg

Már az első fordulóban eldőlhet a bajnoki cím sorsa! Ugyanis ekkor csap össze a mezőny két legerősebb csapata, a múlt év arany és ezüstérmese a Nagykanizsa és a Diósgyőr. Célszerű lett volna az irányított sorsolás, az utolsó fordulóra hagyva a rangadót.

-------

Ki találta ki a légiósok játéklehetőségének előírását? Az egyszerű helyett eléggé eszementre sikerült a szabályozás.  Egy (ló)citrom díj járna a "pihentagyú" alkotónak!

Mi az értelme a bonyolításnak, miért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy fordulónként, maximum 4, vagy 3. vagy 2 külföldi játékos ülhet csapatonként tábla mellé.

Egyáltalán mi szükség az efféle bürokráciára? Igazoljanak a csapatok és ültessenek tábla mellé annyi külföldit, amennyit csak akarnak, de kérje meg a szövetség az árát az engedékenységének. Példának okáért játékosonként fizettessen a szövetségi kasszába a magyar sakkutánpótlás támogatására 2,3,5 millió forintot és még ha így is sokallja a külföldi sakkozók jelenlétét a honi csapat bajnokságban, akkor emelje a tétet.  

Nézzük meg, hogy az erősorrend első 12 játékosából hányan külföldiek:

A "mágnások" A DVTK és a Nagykanizsa 9-9 igazolt külföldivel,

a dobogón 3. a Szombathely 8 idegenlégióssal.

A további sorrend:

4-5. HÜSI és a Kőbánya 7-7

6. Pénzügyőr 6

7-8-9. Paks, Makó, Dunaharaszti  5-5

10. MTK 3

-------

 

A játszmapontok helyett a csapatpontokért folyik a bajnokság. Nem vall bölcsességre a változtatás.

A játszmapontokért keményen küzdöttek a kis és a nagy csapatok, hisz a végelszámolásnál akár egy fél pont is, dobogót, vagy kiesést jelenthetett. A csapatpontok esetén más a helyzet: Valószínűleg a kis és a nagy csapatok is az olcsóbb, a költségkímélőbb megoldást választják. Nem lesznek bolondok a biztos győzelem vagy vereség tudatában a legdrágább játékosaikat tábla mellé citálni. 

------------------ 

 

 A lentiekben a "körmök között" a Magyar Sakkszövetség külföldi játékosokra vonatkozó szabályzatát látod.

"3) A csapatokban versenyzők nemzeti összetétele és száma:

 

Az NB CSB valamennyi osztályában mérkőzésenként minimum 8 magyar (kettős) állampolgárságú, illetve az aktuális FIDE listán HUN jelzéssel szereplő versenyző  beállítása (játéka) kötelező.

Az NB-s évad 11 fordulójában a 12 csapatos csoportokban 100-,

a 11 csapatos csoportok 10 mérkőzésén 91-,

a 10 csapatos csoportokban a 9 forduló során 82 partit,

az előző bekezdésben  jelölt versenyzőkkel kötelesek lejátszani a szakosztályok.

Előre nem látható események (vis maior) bekövetkezésekor az NB-s Versenybíróság eljárása a mérvadó, esetenként Elnökségi jóváhagyással

 

NB I-ben a 2017/18 évadban és NB I/B-ben 12 fő, ezen belül 1 fő női és 1 fő ifjúsági – 1999. 01. 01-jével vagy ezután született – játékos

NB II-ben 12 fő, ezen belül 2 fő ifjúsági – 1999. 01.01-jével vagy ezután született játékos.

Az ifi és női táblákon csak a 13). d.) pontnak megfelelő játékosok szerepeltethetők."

Szerző: Sakk-mester  2017.11.24. 15:19 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása