7_3.jpgLégy nagyon körültekintő azokban az állásokban ahol a vezér és a király egy vonalon, soron, átlón áll. Ilyen esetekben megnő az esélye a kötés, a nyárs, a röntgentámadás, a kettős-támadás motívumainak bevetésére. A partit 49 évvel ezelőtt, az országos sakkcsapat bajnokság első osztályában játszottam a Budapesti Vasas - Debreceni Spartacus összecsapáson. A világos bábukat Kossik József csillagos elsőosztályú minősítésű versenyző igazgatta, akinek megtámadott vezéréről kellett gondoskodnia. Ugyan elvitte a megtámadott tisztjét a támadásból de azt "kényes helyre" d2-re rakta le. A hibás lépéseket észre kell venni, azután kihasználni azokat. Te hogyan használnád ki világos pontatlanságát? Világos a nagyobb baj helyett a kisebbet választotta. Te miként menekülnél meg a főcsapástól?

Érdekességként jegyzem meg, hogy 1905-ben Znosko Borovsky Szentpéterváron kétszer is megjátszotta ezt a megnyitást. Egyszer világossal egyszer sötéttel, A világossal játszók a legjobb - Vh4 - folytatást követően veszítettek. Ugyanebben a megnyitásban világos jó válaszlépését követően 1966-ban Füstét alulmaradt Cuellarral szemben.

{Znosko Borovsky, E-Izbinsky,S/St Petersburg 1905/HCL/0-1 (48),   {Dus Chotimirsky,F-Znosko Borovsky,E/St Petersburg 1905/HCL/0-1 (67)

{Fuster,G-Cuellar Gacharna,M/Panamerican 1966/MCL/0-1 (30) 

 

Szerző: Sakk-mester  2019.01.07. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása