9_3.jpgRemélem, hogy még élénken él az emlékezetedben az ez évi 7. feladatomhoz fűzött magyarázatom. Kezeld kritikusállásként azokat a helyzeteket amelyekben a király, tisztjeinek valamelyikével egy soron, átlón, vonalon áll. Fölsoroltam a 7. feladatnál, hogy milyen motívumok adódhatnak az ellenfél részéről előnybekerülésre. Melyek azok a motívumok? Te miként vinnéd tovább a partit sötéttel?

Kezdő sakkozóknak tudatosan kell a tanultakat alkalmazni. Parti közben is felteheti magának a kérdést: most mire kell figyelnem, mire tanított az edzőm... Ez egészen addig így megy, míg be nem járódnak az idegpályák és onnantól már rutinszerűen, szinte önmagától futtatja le az agy a különféle ismereteket, eljárásokat.

Úgy kell elképzelned ezt a folyamatot, mint a gépkocsivezetés tanulását. Előbb megtanulod, hogy mi micsoda, mire szolgál, hogyan kell kezelni. Az elején még végiggondolod, hogy most melyik pedálra tegyem a lábam, ha fékezni akarok, melyikre ha gyorsítani szeretnék és hol a csudában van kuplung, ha sebességet váltanék. Amíg ezeken gondolkodnod kell, ugyan már tudsz gépkocsit vezetni, de még nem vagy gépkocsivezető. 

Valahogy így van ez a sakkal is. Már tudsz sakkpartit játszani, de még nem vagy sakkozó. Mi kell ahhoz, hogy azzá válj? Folyamatos tanulás és gyakorlás. Bizony, ez már munka és a munkánál vannak szórakoztatóbb élethelyzetek is. De ha az a célod, hogy sakkozó, jó sakkozó szeretnél lenni és különféle címeket óhajtasz megszerezni, akkor nélkülözhetetlen a szorgalom, az akarat és az elszántság. Azt, hogy hogyan haladsz előre és mire jutsz, azt befolyásolja a benned szunnyadó tehetség. Természetesen mindehhez, a gyorsabb előbbre jutásodhoz nagy segítség egy jó edző.

Szerző: Sakk-mester  2019.01.09. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása