10_4.jpgHova lépjen a megtámadott e3 futó? Az edzők azt sulykolják a tanítványaikba, hogy a tisztek általában középen, a centrumban állnak jól, mert onnan a tábla bármely irányába hamar eljutnak és a centrumban állva a lépéslehetőségük több, mint a ficakban gubbasztó társaiké. Ez alól a sommás megállapítás alól kivétel a bástya.

Elvileg jó a Fd4. Ám egy parti nem csupán az elvek alapján halad. A kialakult állást mindig konkrétan kell vizsgálni. Egyébként is a sakkelvek csak általában, az esetek nagy részében igazak, nem fednek le minden állást. Amikor van egy megtámadott figuránk akkor rá fókuszálunk, az kerül figyelmünk középpontjába. A perifériára kerülnek olyan apróságok: mint az f4 lépés mellékhatása. Nem csak támadja a futót, hanem növeli sötét c8 futójának hatóerejét, a "felszabadult" f5 mezőn megjelenhet a bástya.  Akinek van szeme hozzá az azt is látja, hogy a világos vezér eléggé egyedül lézeng a királyszárnyon, gyakorlatilag ott sehova sem tud lépni, szorult helyzetben van, egyedüli menekülési útvonala a d1-h5 átló. Ahogy gördül tovább az f gyalog: f7-f5-f4-f3 -úgy csukódik be a kapu a világos vezér előtt. A szorult helyzetben lévő tisztek elkapására, lenyerésére nem csupán lehet, hanem kell is játszani. Ezt a veszélyt kellett volna éreznie, meglátnia világosnak. Te mit tettél volna világos helyében? Fd4 lépésre miként viszed tovább a partit?

Szerző: Sakk-mester  2019.01.10. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása