15_1.jpgEnnek a diagramállásnak a megoldását nem várhatjuk el 1500-1600 élőpontos sakkozótól. Ami viszont elvárható és sakkozói gondolkodásra vall, az az, hogy látja egyrészt: Kf6-ra nem üthető a h6 gyalog, mert világos bukja a huszárt - másrészt: A huszár kikerül a játékból és sötét  királyszárnyi gyalogjai fenyegetnek a megindulással és a sötét király becserkészheti világos valamelyik izolált gyalogját.

Aki többet lát ennél az állásban a középhaladó-haladó kategóriába tartozik. Ő próbáljon innen tovább haladni és ne nézze meg a következő diagramokat.

15b.jpgNevezd és indokold meg sötét d4 lépését. Hogyan tovább ha sötét Hc6-al folytatja? A legerősebb folytatást add meg. Hogyan megy tovább a parti világos exd4 lépését követően?

15b2.jpgVilágos lép. Mi a folytatásod  Minek nevezzük a diagramállást és milyennek a lépésedet követőt követőt? 

15c.jpgEz már kezdősakkozói feladat. Mire világos állása anyagilag egyenlő lett akkorára világos ....  - fejezd be a mondatot. Értékeld az állást. Sorold fel a gyalogvégjátékban ismert szakkifejezéseket.

Szerző: Sakk-mester  2019.01.15. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása