17_2.jpgA kezdő sakkozóknál - néha nem csak náluk - ha az állásértékelésére vagy kíváncsi, egyszerűbb úgy feltenni a kérdést, hogy melyik színnel játszanád? Amelyikkel játszaná, azt tartja előnyösebbnek. Ezután már jöhet a következő kérdés: Mire alapoztad a döntésed? Erre a kérdésre a válaszoló felsorolja az állások adottságait, hiányosságait, majd összeveti azokat. Így eléd tárul tanítványod gondolkodása, sakkszemlélete. További kérdéseiddel ráirányítod figyelmét az általa nem érintett szempontokra, netán tévedéseire.

Sötét van lépésen. Melyik színnel játszanád?  Mekkorának becsülöd választott állásod előnyét?

17a.jpgHa kritikusnak nevezted az előző állást, azt helyesen tetted. Sötét leütött e5-re. Maradt-e kritikus az állás, vagy már nem az? Ha mégis annak találod, indokold meg, hogy miért az? Mik a te lépésjelöltjeid? Miért döntöttél az egyik mellet, s miért vetetted el a többit?

17b.jpgMit mutatnak a nyilak, mire hívják fel a figyelmedet? Mit lépnél sötéttel? Miért azt, amit?

Tanítványod kérdésedre adott válaszaiból megtudod, hogy ismeri-e az általad forszírozott sakk szakkifejezést. Érti-e azt? Tudja-e alkalmazni?

Ha ismeri, érti és alkalmazni is tudja, még nem jelenti azt, hogy a saját partijában előálló hasonló esetekben is alkalmazni fogja. Minél nagyobb a sakk iránti tehetsége, annál hamarabb következik be a pozitív változás.

17c.jpgVilágos utolsó lépésével feljavította az a1 mezőn veszteglő rossz bástyáját amivel megvédi a sötét állást nyomva tartó e5 gyalogját. Jól megtanulta, hogy ha annyian támadják  a  célpontot - e5 gyalog - ahányan védik, akkor azt nem lehet büntetlenül leütni. Ez az állítás általában igaz. Mi a helyzet a konkrét állásban?

Szerző: Sakk-mester  2019.01.17. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása