ricsivel.jpgNitrauw Péter Holland-Magyar 12 éves sakkrajongó-sakktanítványom osztja meg impresszióit a versenyről. A képen Rapport Richárd magyar nagymesterrel. A fotókat Ben Nitrauw készítette.

 

TATA STEEL CHESS – Wijk aan Zee 

Január 18-án és 19-én Édesapámmal voltam a Tata Steel szuper-sakkversenyen. Egy közeli hotelben szálltunk meg így sok időnk volt rá, hogy a sakkozókat és sakkpartikat figyeljük.versenyterem.jpgvterem_petivel.jpgbenjamin.jpg

Csodálatos élmény volt; jövőre is nagyon szeretnék elmenni! 

 

január 18. péntek

Amikor megérkeztünk,akkorra már az a-csoportban két parti befejeződött, de még sok élmény várt ránk. Egy hatalmas tornateremben a nagymesterek játszmáit képernyőkön lehetett követni. A tornateremben körülbelül 650 sakkozó játszott egymás ellen, éppen aznap kezdtek tízes csoportokban versenyezni, és egy páran a sakk-klubomból is ott voltak.

Egy kicsit később egy kávézóba mentünk a tornaterem mellett. Ott egy nemzetközi mester, Robert Ris, analizálta a legfontosabb partikat. A hollandoknak ez szép nap volt, az a-csoportban Giri és Jorden van Foreest nyert.ricsi_2.jpg

A legtovább Rapport Richárd és Kramnik játszott. Amikor vége lett a partinak, a kijárathoz siettünk Richárd feleségével, Jovanával együtt, hogy Richárddal tudjunk egy kicsit beszélgetni és fényképezkedni.timmannal.jpg

Este nyolckor még volt egy érdekes program. Jan Timman, a 80-as évek egyik legjobb sakkozója, a The longestmatch című könyvéről beszélt, és néhány érdekes állást mutatott be Karpov és Kaszparov leghíresebb játszmáiból. A végén dedikálta a könyvét; vettünk is egyet a sakkedzőmnek...

  

január 19. szombat

Wijk aan Zee a tenger mellett van,így délelőtt sétáltunk egyet a tengerparton. Szép idő volt, sütött a nap, de nagyon hideg volt.

peti_tengpart.jpg

Sétálás közben egy (sakk)-könyvesboltba is betértünk, ahol a magyar sakkbajnok, Szíva Erika, sok sakk-könyvet árult. Erika már régen Hollandiában él. Vele is jót beszélgettünk és fényképezkedtünk.erikaval.jpgPeti Erikával.

Félkettőkor kezdődött a verseny hetedik napja. A startnál négy sakkozó állt az élen: Nepomniachtchi, Carlsen, Ding és Giri. A közönség nagy érdeklődéssel figyelte Giri és Ding meccsét.

Ismét egyszer a tornateremben, máskor a kávézóban töltöttük az időnket. Most Hans Böhm analizálta a partikat.elemzo.jpg

Giri és Ding partija döntetlen lett, de azt is láttuk hogy Carlsennek nehéz dolga volt Fedoseevvel. Az a parti is döntetlennel végződött.carlsen_3.jpg

Amikor fél hétkor hazamentünk, az A-csoportban csak a Nepomniachtchi Duda elleni, és Kramnik Anand elleni játszmája folyt még. 

Melyik játszma tetszett a legjobban?

A szombati Radjabov - Vidit elleni játszma, Radjabov szép végjátékkal nyert. 

Milyen hibát vettem észre?

Tegnap Shankland van Foreest ellen játszott.Hans Böhm szerint van Foreest jól állt, de nem lépte meg a legjobb lépést: f4-et. Azután Jorden több hibát vétett és végül gyaloghátránya lett, és elvesztette a partit. 

Mit tudok még tanulni?konyvek.jpg

Az apukám vett három könyvet:

  • Chesstrainingvoor post-beginners - YaroslovSrokovski
  • Most stunningvictories of 2016 – Csaba Balogh, ArkadijNajditsch és SebatienMaze
  • Tactics, tactics, tactics! – Csaba Baloghpeti_sakkal.jpg

 

Szerző: Sakk-mester  2019.01.20. 20:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása