3_13_1.jpgAz állás értékelése és a változatok számolása haladók kiváltsága. Először találj rá sötét kezdőlépésére, majd kutasd világos válaszlehetőségeit, lépésjelöltjeit.  A kezdő sakkozók "görgessenek" e bejegyzés túlvégére, s onnan haladjanak előre.

3_13b.jpg

Sok ábrában lesz részed. Megérkezett sötét lépése és világos ütéslehetőségeit mutatják a zöld nyilak. Te hogyan vinnéd tovább a partit?3_13c.jpgEz az ábra, benne a piros nyíllal világos választott lépését mutatja.  Hogyan tovább ezután sötéttel?  A középhaladók innen már végiglátják a harc menetét.3_13d.jpgInnen már a gyakorlott és ügyes kezdők is eligazodnak. Mivel minden sakkot meg kell vizsgálnod, nyíl nélkül is számításba vetted volna ezt a lépést. Egy sakk és más semmi, nem sokat ér. A sakkot csak akkor adjuk be, ha javítunk a helyzetünkön, vagy rontunk az ellenfélén. Netán végig látjuk a "fonalas" változatot.3_13e.jpgMint látod világos királya kilépett a sakkból. Hogyan folytattad volna a partit, ha közbehúzza a bástyát? Milyen ismert és a kezdő sakkozók részéről igen kedvelt látványos motívumkép ugrik be?3_13f.jpgHa erre a megoldásra gondoltál, akkor Te már nem tartozol a "kezdő sakkozó" kategóriába, de még akkor sem, ha az a másik, a fojtott mattos kép ugrott be először, pláne ha megindokolod, hogy miért vetetted el azt. Azért azt még áruld el, hogy világos jelzett lépését követőn, miként vetsz véget a partinak.

Szerző: Sakk-mester  2019.03.13. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása