pos104_1.jpgSötét Va5 lépésével megtámadta a szétszórt világos tiszteket - Fenyeget leütni a b5 futót védő c3 lovat, az nem léphet el, mert "feladattudata" van - védi a futót. A gyors áttekintés alapján nem jó a Fc6: ütés, mert arra jönne a Vc3: és ezután lóg az a1 bástya és a c6 futó - Ahhoz, hogy lássuk e megállapítás téves voltát, fel kell fedeznünk a közbeiktatott Fd2 lépést, ami egyrészt támadja a c3-ra került sötét vezért, másrészt, mivel a futó kilépett az alapsorról védetté tette az a1 bástyát. 

Világos állásértékelése elnagyolt volt, megvédte a c3 lovat, amire sötét fokozta annak támadását és jelentős előnybe került.

pos105.jpg

Itt már menthetetlen világos állása, csupán két dologra kell rájönni a sötéttel játszónak - az egyik, hogy c3-ra, vagy c6-ra üssön, helyes döntése azt jelenti, hogy a másik kérdésre is tudja a választ - pos106.jpgazaz rájött, hogy a szorult helyzetben lévő világos tisztet kell meghagyni, majd azt elkapni.

Ugye nem is annyira bonyolult, ez a sakk 1x1?

Szerző: Sakk-mester  2020.03.02. 11:58 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása