pos135.jpgVilágos (utolsó lépése: a2-a3) vezérszárnyi kezdeményezése elkésettnek tűnik - Hogyan vinnéd tovább a partit sötéttel?

 

 

 

 

Sötét f7-f5 lépésével agresszíven nyomul előre a világos király ellen - Világos úgy véli, hogy valamit benézett sötét - királya és vezére egy átlón van, s ha menetközben üti  az előrelendülő f5 gyalogot akkor neki nyílik ki a h2-b8 átló - még azt is fölfedezte, ha sötét Fd6-al védekezne a támadás ellen, akkor Fd6, majd Fxd6.ot követően jön a gyalogvilla c5-ön - Kérdésem az, hogy sötét elgondolása reális helyzetértékelésen és változatszámításon alapul-e?pos136.jpg

 

 

Természetesen jön a segítség, amit nem kívánok idejekorán közzétenni s ezzel lelohasztani a még gondolkodók kedvét. Kissé lentebb görgetve a türelmetleneknek kedvezek:

 

 

 

Világos csak a saját támadólehetőségeivel van elfoglalva, nem veszi figyelembe, hogy g3 - futója igen sérülékeny, mert annak védelme csak látszólagos, a lekötött f2 gyalog nem biztosít számára védelmet, így az leüthető és a helyére kerülő sötét vezér már a valódi kötés alatt álló f2 gyalogot támadja, aminek védelme szintén csak látszólagos, mert Fxf2-re ha Vxf2 következne, akkor sötét Bh1+ lépésével eltereli a világos vezért védő királyt, így a világos vezért lenyeri sötét.

Szerző: Sakk-mester  2020.03.20. 19:38 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása