pos152.jpg

Ezt a négy diagramból álló bejegyzést nem megoldásra, hanem csodálkozásra, álmélkodásra és tanulásra ajánlom az amatőr sakkozók figyelmébe. Az első ábrán látható piros színnel jelölve a világos tisztek erővonala, ütő és hatóköre a sötét király irányába. A sárga szín a sötét királytól távol levő és az erőtlen tiszteket jelöli, azokat amelyeknek védelmére nem számíthat. A zöld szín a sötét király lépését mutatja. Amennyiben fiatal amatőr sakkozó vagy s már ebből az állásból látod világos fonalas nyerését, akkor előtted szép sakkjövő állhat.

Hagyok egy kis űrt a második diagram megjelenéséig, korai felbukkanása nehogy megzavarja elmélkedésed.

 

 

 

 

pos153.jpg

Ez az ábra világos sakkadó lépéseit mutatja be - mivel nincs olyan sakktréner aki ne kérné tanítványaitól a minden ütés és sakk vizsgálatát, ezért arra kérlek, tedd meg te is és jegyezd meg mire jutottál. Közel van a megoldás, mégis oly messze, épp ez a szép benne, hogy gondolataidban közelebb hozod. A nehéz-tisztekkel történő sakkadás blődségnek tűnhet, de meg kell tenned...

 

 

 

 

 

 

 

pos155.jpg

A bástyasakkot kétféleképpen védheti sötét: kilép a sakkból a királlyal, vagy leüti a bástyát a huszárral. Mire mi következik? A kilépésre egyszerű  a válasz, biztos vagyok benne, hogy látod azt. Más a helyzet a kiütésre, a Hxf7-re - Lényegesen nehezebb meglátni, de százszorosan nagyobb öröm megtalálni.

 

 

 

 

 

pos154.jpg

Vizsgáljuk meg ezt a látszólag értelmetlen vezéráldozatot is, ha másért nem, legalább azért, mert ezt kéri tőlünk az edzőnk. Fölmerül a földi halandóban, hogy ki olyan ostoba, hogy a vezérét adja a legértéktelenebb figuráért, mikor azzal a legkönnyebb mattot adni... Igaz lenne ez a gondolat, ha a sakkot csak és kizárólag anyagra játszanánk, de a sakkban ott van a tér és idő tényező is, ráadásul ezt a játékot mattra játsszák!

Elfogytak a diagramok, de lentebb görgetve megtalálod a teljes játszmát.

 

 

 

 

 

 

Most jutalmul elárulom neked, miként értékelte a chess.com a nagymesterek teljesítményét: V 97,25   S 94,11

 

 

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2020.03.26. 08:30 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása