pos_175.jpgElső ránézésre abszurdnak tűnik világossal a döntetlen elérése, a világos királynak a sötét gyalog átalakulási négyzetébe kerülése. De ha tudjuk, hogy az ilyen és hasonló esetekben "kapaszkodót" jelenthet a saját gyalogunk, akkor vegyük a fáradtságot és számoljunk vele!

 

 

 

 

 

pos176.jpg

Egy lépéspárral később ez a kép tárul elénk - nem úgy látszik, hogy lényegesen közelebb jutottunk volna a megoldáshoz - pedig de - sokkal előrébb tartunk - és, hogy mi következik? Azt lentebb görgetve látod meg, hacsak addig meg nem oldod a feladatot -

 

 

 

 

 

pos177.jpg

Ez a diagram feltárja a titkot - Sötét h3 lépésére világos Ke7-et lép, míg Kb6-ra Ke5-öt - ez utóbbi lépés egyrészt Kd6-tal és a világos gyalog helyzetbehozásával fenyeget, másrészt innen már, ha sötét leütné a c6 gyalogot, Kf4 lépésével a világos király bekerül a sötét gyalog átalakulási négyzetébe. 

Szerző: Sakk-mester  2020.03.30. 13:27 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása