pos191.jpg17 évvel ezelőtt a parti játszásakor ehhez az álláshoz érve az motoszkálhatott a fejemben, hogy a Hb5 lépéssel elérem az aktívabb b4 sötét futó cseréjét az én passzívan álló d2 futammal és a b5 lovam a c7 gyalog megvédésére sarkallja ellenfelemet, amit vagy a vezére visszalépésével, vagy a b8 huszár szélre (a6) fejlesztésével old meg. Van még egy taktikus, közvetett módja is a c7 pór megóvásának - Mi lehet az?

A választ lentebb görgetve a második diagramon találod.

 

 

 

 

 

 

pos192.jpgEz a d6 lépés - bizony a mohó, döntést gyorsan s így kevésbé megfontoltan hozó amatőr könnyen bedőlhet a csapdának, mely a c7 gyalog lenyerése mellett, minőségnyeréssel is kecsegtet - Hogyan büntetné meg sötét a kapzsi világost? A következő képen azt látod, hogyan védte ki világos a leselkedő veszélyt, ami nem volt más, mint amire már rájöttél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pos193.jpg

ha nem zárja le idejében világos az a8-h1 átlót a d5 gyalogtolással, hanem rögtön meglépi a Hxc7-et, arra jött volna a Vc6 mattfenyegetéssel s annak kivédésekor a paci elkapásával...

A d5-re került sötét gyalog zárja az átlót, most már jöhet a Hxc7! amire nem hatékony a Vc6, mert Hxa8, majd sötét tisztnyeréssel fenyegető, átlónyitó ütésére  (dxc4) sakk-kal ad viszontválaszt világos (Fxc4+), s az így nyert időben rendezi sorait.

Sötét játszhatott volna pontosabban és kockázatmentesebben, az állás közel egál volt - de azért vagyunk a világon, hogy valahol hibázzunk benne...

Szerző: Sakk-mester  2020.04.01. 14:49 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása