pos226.jpgA fenti diagramon azt szemléltetem, hogy ne higgyen az ember rátámadó ellenfelének, ne fusson el azonnal,  legalábbis addig ne, amíg számba nem veszi lehetőségeit.  A 22 éves 2600 élőpont feletti indiai nagymester - a legtermészetesebb "amatőr" reakcióval válaszolt vezére megtámadásakor: - vigyem el, mentesem meg a legértékesebb tisztemet. A "profi" szemlélet megköveteli, hogy a lépésen lévő először a saját lehetőségeit veszi számba, másodsorban vizsgálja meg "ellépésének" következményeit. Narayanan egyiknek sem tett eleget - Pedig Ff2-vel ő fenyeget volna mattal és z f2-re került futó a testével védi a vezért, miközben felerősíti annak az erejét. Ha ezt nem is látta, számolhatott volna "félrelépésének" következményével a Bf8 mattal - s ha számol ezzel, akkor meglépi a Va3-at, vagy egyszerűen lecsapja az f1 bástyát  - nem tette, sem egyiket, sem másikat, meglépte a Vd3-at és Bf8 matt lett a vége - Ezt benézte!

Világossal a "jövő világbajnokának" is tartott Firouzja játszott - mit játszott: alázta magát - tök vesztett állásban húzogatott és bejött neki. Eszembe jut a mondás: feladni sosem késő!

-----------

pos224a.jpg

pos224.jpg

Ez az egylépéses matt sem amatőrök között esett meg - A fenti diagramon sötét utolsó lépését és az abban rejlő fenyegetést látod - ha az ellenfél ilyen "látványosan" tolja ütésbe a vezérét, csak megnézem, hogy mi a szöszért teszi - Miután nincs érdemi lépésem talán az egylépéses matt elhárításán töröm a fejem, vagy éppen feladom, amúgy is vesztett állásom.

Továbbgörgetve mindkét játszmát lejátszhatod:

 

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2020.04.12. 09:48 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása