scheppel3.jpgscheppel.jpgscheppel1.jpg

Scheppel László Tibor 1959-2020

1959. január 3-án született Debrecenben. Tanulmányait a cívisvárosban végezte, az általános iskolát követően a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett 1977-ben számviteli-gazdálkodási szakon. A MÁV-nál dolgozott könyvelési területen.

Sakkozói pályafutását 1974-ben DEAC ifistaként kezdte. Ifjúkorában sakktudását folyamatosan fejlesztette, 1974-1980 között rendszeres megfejtő a Magyar Sakkélet klasszikusnak számító feladványfejtő „létraversenyén” (Az ún. „létrán” azaz listán csak azok a fejtők szerepeltek, akik negyedévenként legalább egy megoldást küldtek be. A szerzett pontok csak akkor évültek el, ha egy évig nem küldött be a résztvevő megfejtést). Néhány év alatt megszerezte az első osztályú minősítést. A ’80-as évektől kezdve aktív versenyző, rendszeresen játszik a hajdúszoboszlói Gázláng, a hajdúböszörményi Elfenbein Bertalan és debreceni Barnevál Kupa versenyeken az I. osztályú ill a mesterjelöltek számára kiírt csoportban. Állandó résztvevője a nyíregyházi Nyírség Tornáknak, már az első versenyen - 1982-ben – is elindult, és feltehetően ő lehet az egyetlen játékos, aki napjainkig mindegyik Nyírségi Tornán részt vett - legutóbb a 2019-es versenyen találkozhattak vele a versenytársak. 1983-ban kijutott a Veszprémben megrendezett országos vidékbajnokságra, ahol a mezőny utolsó harmadában végzett – ez évben teljesítette a mesterjelölti cím feltételeit, ekkor volt a legmagasabb ÉLŐ pontszáma (2130).

Elsősorban csapatbajnokságokon játszott munka mellett, megbízható és állandó játékosnak számított. Vasúti dolgozóként 1978-ban a DVSC (a fúziót követően DMVSC) csapatához igazolt. A vasutascsapat sakkszakosztályát 1981-ben átvette az Alföldi Nyomda, így a Debreceni Betű SE-ben folytatta egy évig, majd 1982-ben átigazolt, a Hajdúszoboszlói Gázláng SE együtteséhez ahol hat idényt (1982-1987), játszott. Hajdú-Bihar megyében kétszer volt bajnokcsapat játékosa - a DMVSC-vel 1980-ban, a Hajdúszoboszlói Gázlánggal 1984-ben. Az OB II Keleti csoportjának négy idényében - a Debreceni Betű és a Gázláng csapatánál - a 7-11-es táblákon játszott. Visszatért Debrecenbe, a Medicor SE-hez igazolt. Két évig (1988-89) az első táblán játszott, a műszergyáriak ekkor érték el a megyei bajnokságban a legjobb helyezésüket - 1988-ban bronzérmes helyen zárták a szezont. A Medicor SE megszűnésekor (1990) igazolt a Debreceni Kenézy SE - később PIREMON egyesületéhez – itt 15 évig (1991-2006) volt állandó játékos. Az NB II. Barcza csoportjában szereplő PIREMON SE csapata 2000-ben Nyíregyházára költözött, így csapatot ugyan nem váltott, de másik megyében sakkozott tovább. Az elmúlt két évtizedben már csak nyírségi sakkcsapatokban ült asztalhoz, Újfehértón (2007-2010), a FETIVÍZ Nyíregyháza együttesében (2011-2014) és végül visszatért korábbi csapattársaihoz a Nyíregyházi PIREMON SE-be (jelenleg Nyíregyházi Egyetemi SE nevet viselik).

Játékstílusára a pozíciós taktikus biztonsági játék volt jellemző, világossal többnyire az angol és Réti-féle megnyitásokat, sötéttel a vezérindiai, Benkő csel és a szicíliai védelem változatait részesítette előnyben. Elsősorban a zártabb egyszerűbb pozíciós állások elérésére törekedett, mert a nyílt kombinatív állásokban gyakran elvétette a helyes folytatást. Sűrűn játszott döntetlent, de ha hosszú partira került sor kemény küzdelemre késztette az ellenfelet, még az erősebb játékosoknak is pontosan kellett játszaniuk a győzelem kivívásáért.

Kedvenc szellemi sportja mellett kedvelte a keresztrejtvényeket, rendszeresen küldött be megfejtéseket több napilap rejtvényrovatának. Szerette a kártyajátékokat, valamint hetente játszott totó és tippmix fogadási szerencsejátékokat. Lelkes Loki szurkoló volt, rendszeresen kilátogatott a labdarúgók és a kézilabdázók hazai bajnoki mérkőzéseire. Élete végig Debrecen városához kötődött, 2020. május 25-én váratlanul elhunyt.  A debreceni Szent Anna Székesegyház altemplomának urnasorában helyezik végső nyugalomra 2020. június 12-én, ekkor búcsúznak el tőle családtagjai, barátai, ismerősei.

 

Mindkét megye sakkozói kegyelettel őrzik sakktársuk emlékét.   

 

 Laci e játszmában nyújtott teljesítményét az igen kiváló 99,35 pontra értékelte a chess.com!

scheppel2.jpg

A "búcsúzó" bejegyzést Szilágyi Tibor állította össze.szilagyi_tibi2.jpg                                                      

Szerző: Sakk-mester  2020.06.10. 15:15 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása