pos3.jpg

A fenti diagramállás a feladat - Világos jelzett lépésével leüti sötét d6 futóját (exd6). A d6-ra történő visszaütések (Vxd6 és cxd6) hátrányos pozíciót eredményeznének a másodhúzónak ezért sötét a Vh4+ sakklépést tette meg, amire világos csak a g-gyalojának közbehúzásával tud válaszolni.

3_1_3.jpgA g3-as vezértámadásra sötét újabb sakkal (Ve4+) válaszol. Könnyű belátni, hogy az e2-ős közbehúzást és ütéseket, cseréket ( Fe2 - fxe2, - Vxe2 - Vxe2, Kxe2 - Fg4+ majd cxd6) követően sötét tisztelőnyös állásával könnyen nyer. 

 

3_2_2.jpg

Az ábra azt mutatja be, hogy a Vd4 sakkra kettő lépéslehetősége van a világos királynak: Amennyiben e1-re lépne, akkor sötét  f2-es gyalogsakkjára csak e2-re léphet, s akkor a Fg4+ egyúttal sakk és matt. E véget szemlélteti az alábbi ábra:3_3_2.jpg

Az alábbi ábrán a világos király felfelé (f3) ütését követő vezérvesztés látható.

3_4_2.jpg

Szerző: Sakk-mester  2021.02.23. 14:14 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása