A tehetséges izlandi nagymester, Hjorvar Steinn Gretarsson nyerte a 2021-es izlandi nemzeti bajnokságot. Pedig nem volt könnyű dolga, mivel az első 4 meccséből 2 győzelem és 2 veresége volt, és a hátralévő 5 fordulót meg kellett nyernie, hogy bajnoknak koronázzák.
Egy játék, amin megakadt a szemem, az istálló győzelme volt a híres veterán játékos, Hannes Stefansson ellen. Őszintén úgy érzem, hogy ez a lélegzetelállító játék az egyik legjobb támadójáték, amit valaha láttam, és az egyetlen ok, amiért a fősodratú sakkmédia nem nagyon figyelt rá, mert mindkét játékos nem tartozik a sakkvilág abszolút elitjei közé. Remélem, hogy ez a cikk megadja a játéknak azt a felismerést, amit megérdemel.
Az egész a királynő indiai védelemének csendes variációjából indult. Választottam néhány megjegyzett pillanatot a játékban, ahol megpróbálhatod átcsatornázni a belső támadó zsenialitásodat:
Diagram 1: Fekete a nyitás elején mutatta meg agresszív szándékait azzal, hogy egyensúlytalanságokat keresett.
Diagram 2: Ez az Alpha Zero inspirálta ötlet nem lesz meglepő a legtöbb játékos számára - Fekete játszani és agresszív lenni a Kingside-on
Diagram 3: A komplikációk hamarosan kezdődtek 21. a4 h4-el, és most White választhatta volna, hogy elkap egy laza gyalogot a b6-on, megtámadva a világos négyzeti püspököt.
Könnyen ez a legbonyolultabb pozíció, ami a játékban felmerülhetett. Fekete menni és káoszt kelteni Fehér világában.
Diagram 4: Könnyű egy - hogyan hozhat Black további tűzerőt a Kingside-ba?
Diagram 5: Valószínűleg a játék kedvenc pillanata. Fekete játszani és játszani Tal-szerű áldozatos és intuitív stílusban.
Diagram 6: Fekete játszani és megtalálni az egyetlen nyerő mozdulatot a pozícióban.
A megoldások és a részletes elemzésem erről a játékról itt láthatók:
Még nem beszéltem Hjorvarral erről a játékról, de fogadok, hogy nagyon büszke lehetett rá. Remélem, az olvasók is annyira inspirálódnak a játékban megjelenített nyers agresszióból, mint én.

 

 

----------

 

----------

 

Szerző: Sakk-mester  2021.05.18. 05:16 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása