pos145a.jpgAz egyszerű sakkfeladatok annyira kellenek a kezdő sakkozóknak, mint csecsemőnek az anyatej - Ahogy egy babába sem diktálhatod bele a szilárd ételt, ugyan úgy a kezdő sakkozó számára is a "fogyasztható, könnyen emeszthető" szellemi táplálékot kell kínálni. - egyébként eltolja magától a sakkot és keres mást helyette - Ezért is nélkülözhetetlen a jó edző már a kezdő (kortól független) sakkozók részére is.

A fenti ábrán világos jelzett lépését követően sötéttel keressük a megoldást.  

---------

A lenti ábrán a sárga nyíl világos soronkövetkező lépését jelölöli, a piros annak az értelmére, céljára mutat rá.

Hogy jól gondolta-e világos, azt a Kedves Olvasónak kell eldöntenie: A kormányrudat, sötét folytatását a kezébe adom 

pos146a.jpg

------------

pos144a.jpgA fenti diagramon világos Fd5 lépésével sakkot ad a sötét királynak - Sötét d7 futójának közbehúzásával (Fe6) oltja ki a fenyegetést - Hogyan tovább ezután világossal?

 

---------

pos143a.jpgSötét gyalograblásra szánja el magát s ezzel anyagilag egállá teszi az állást már eleve rosszabb pozícióban tovább ront helyzetén - Miként használja ezt ki világos?

Szerző: Sakk-mester  2021.10.03. 12:35 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása