Ha az egylépéses matt beadása túl egyszerű számodra, akkor gyorsan görgess tovább - ott a kétlépéses vár rád, ha még azt is túl egyszerűnek tartod akkor suhanj át a fölött is - azon túl a háromlépéses, és leghátul a négylépéses mattfeladat vár rád:

 

Matt egy lépésben:

 

 

pos1795_1.jpg

 

 

Matt két lépésben:

 

pos1795a.jpg

 

Matt három lépésben:

 

pos1795b.jpg

 

Az alábbi állás elég bonyolult - Világos válaszától függően sötét mattolhat egy, kettő és három lépésben. Előbb keresd meg világosnak azt a lépését melyre egy lépésben mattot adsz - A kétlépéses mattot felfedezni már nem egyszerű feladat - A háromlépéses mattot a fenti állásban beadtad.

 

pos1795c.jpg

 

Útban a négylépéses matt felé ebben az állásban keresd a kétlépéses mattot:

Ám előbb álljon itt annak a kisöccse az egylépéses matt diagramja: aki akarja - kihagyja 

 

 

pos1795d.jpg

 

 

Útban a négylépéses matt felé ebben az állásban keresd a kétlépéses mattot:

 

pos1795e.jpg

 

Elérkeztünk az óceánhoz - Matt négy lépésben: 

 

pos1795f.jpg

 

Az ínyencek figyelmét hadd hívjam fel egy baklövésre: A fenti állásban sötét leütheti az f1 lovat - amire visszaüt a világos király - sötét beadja a Fh3 sakkot és ha világos e1-re teszi a királyát mattot kap Hf3-al - Igen ám, de a világos király elindulhata tábla széle felé - sötét ekkor is beadja a Hf3 sakkot - ha világos kiütné a huszárt érkezne a Be1 matt - Ha nem üti ki, hanem kilép h1-re - akkor világos nyer. Azért is kell a változatszámító képességedet karbantartani, vagy fejleszteni, hogy az minél kiterjedtebb és mélyebb legyen.

 

 

Szerző: Sakk-mester  2021.10.14. 08:55 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása