pos1809.jpg

Hajlamosak vagyunk nem figyelni a konkrétumokra - sakk, ütés, motívumok, kezdeményező - fenyegető lépésék - amikor ellenfelünk "elvi" lépést tesz (Pl: nyíltvonalra hozza a bástyáját) , vagy ellép egy támadásból. A fenti diagramon sötét utolsó lépése is elvi lépés és egyúttal konkrét fenyegetés is - Hogyan vinné tovább a játszámát, ha ismét ő léphetne?

-----------

A lenti ábrán sötét Fc6 lépésével rátámad világos vezérére - A vezérrel lépni kötelező - A Vb3 "menekülő" lépés támadja a b7 mezőt - azaz elveszi a sötét futótól a menekülési lehetőséget - sötét Fg7-et lépett és jött a baj... Hogyan viszed tovább a partit világossal?

 pos1810.jpg

 Az ábra alatt találod a játszmát, melyből kiszakítottam a fenti hadállást.

 

 

A chess.com nagyra értékelte világos játékát: 99,31 - 75% - 0,16

 

Felhívom a figyelmed arra, hogy bár a 11. lépésben is leüthette volna világos az elfogott futót - mégis fontosabbnak tartotta királya biztonságba helyezését (sáncolás) és a fejlődést (12 Hc3) és csak akkor nyerte le azt, amikor sötét megszervezte az elmenekülését.  Miután világos bútorraktárt hozott létre sötét vezérszárnyán a Vb7 lépés lebegett a szeme előtt. A 18. Vb7 még korai ebben az állásban - előbb el kellett volna terelni a sötét vezért d6-ról (Fc5!) és csak azután meglépni a Vb7-et. 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2021.10.17. 09:38 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása