pos1821.jpgMit mutat a diagram? A válaszod az lehetne rá: sakkállást, mi mást - Azért attól egy picit többet: A kék nyíl sötét legutóbbi lépését jelöli - ami azt jelenti, hogy világos van lépésen. A sárga nyilazás arra hívja fel a figyelmed, hogy egy átlón van a világos vezér és a király.  A piros nyíl világos válaszlépését jelöli - Tehát ismét sötét lép. Mi lenne a lépésed?  Ha lentebb görgetsz leellenőrízheted a válaszod helyességét. Azért adj időt magadnak a megoldáskeresésre. Ne feledd: A sakk nem kéz, hanem észjáték! Gondolkozni tanít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sötét Fd7-et lépett - rárontott az egy átlón lévő vezérre és a királyra - gyakran ad támadási lehetőséget ha a király és a vezér egy átlón-soron-vonalon, vagy huszárugrásnyira van egymástól.

 

 

pos1821a.jpgMint látod az állás változott némileg, de a lényeg (a vezér lekötése) változatlan maradt. A valódi kötésben lévő tiszt hatását, erejét veszti és ezt ki kell használni. Olyan helyre léphetsz, ahova nem léphetnél, ha nem lenne lekötött az adott figura. Mit lépnél ebben az állásban? A jó lépésed háromlépéses matthoz vezet!. Szintén leellenőrízheted a megoldásod helyességét, ha lentebb görgetsz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. - Vd3+!! lépés következett - ha a világos király c1-re lép: akkor Vc2 matt - Ha a királylépés helyett közbe húzza a futót a d2 mezőn, akkor is Vc2+ következik, majd Ke2 lépésre jön a Fb5+ és matt.

Remélem okulásodra volt a feladatmegoldás és jól szórakoztál.

Szerző: Sakk-mester  2021.10.20. 11:51 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása