1kum_4.jpg

 

Nyikita Vitiugov orosz bajnok nem játszik "online sakkot", ahogy a sakkot az interneten szokták nevezni. A nagymester az FSHR honlapjának adott interjújában beszélt arról, hogy miként viszonyult egy ilyen játékhoz.

"Véleményem szerint az online elferdítette az általános sakkot, mert ha a kereset oldaláról nézzük, akkor ez nagyjából egy bűncselekmény. Ahogyan van" helikopteres "pénz, úgy volt" online is" . Nem tehetem. Ez egyfajta forráselosztás az ott lévő tíz ember között. A szuperdöntőnek nincs résztvevője (a virtuális Carlsen Tour - CN-ről beszélünk).

Ugyanakkor sok különböző villámtornát játszanak: egy másodperces, fél másodperces vagy valami más. Ez már nem sakk. Nagyon kellemetlen számomra, hogy ezt sakknak hívják. Nem ellenzem, hogy ez megtörténjen, hiszen ez teljesen normális, tekintve, hogy sok sokkal kevésbé intelligens dolog történik a világon. Tehát a percenkénti, másodpercenkénti játéknak megvan a helye és a létjogosultsága, de nem kell a fogalmakat helyettesíteni. Számomra még a jelenlegi vezérlő [(90 '+ 30' ') + 30' '/ mozgás - CN] is egyfajta kényszerű kompromisszum. Még ennek a kompromisszumnak az utolsó sora is, mert a sakk általában hét órás kontroll. De a fiatalabb generáció másként fogja ezt mondani."

"Én úgy nőttem fel és tanultam meg olyan sakkot játszani, ahol gondolkodni kell, ki kell számolni a variációt a végéig, és nem kitalálni valamit, egyszer csak sikerül valahogy. vége, akkor egyszerűen nem lesz elég időd. Ott. Itt nincs abszolút igazság, az élet dönt. Csak bizonyos változások történtek most."

"... Másrészt azt szokták mondani, hogy a sakk senkit nem érdekel. És meg kell érteni, hogy a sportágunk nem a szponzorok, hanem a mecénások pénzén létezik és létezett mindig is. Jó, ha valaki tud csináljunk üzletet belőlük, de ezt még soha senki nem csinálta különösebben.Már mondtam és most megismétlem, hogy nagyon közel áll hozzám a „Sakk a múzeumokban” program koncepciója.Ez egy nagyon közeli, közvetlen hasonlat. Festészet, komolyzene, opera – ez az, aminek általában nincs formája A globális tömegközönség ebből semmit sem ért. Nem hiszem, hogy az emberek megértenék Raphael, El Greco stb. értékét. tudd, hogy valamiért ők nagy mesterek, pont. És ennek okai ismeretlenek A sakk számomra valami ilyesmi, ez egy olyan dolog, amit biztosan nagyon nehéz megérteni. Valójában ez egy ilyen tevékenység a elit, amelyet csak egy nagyon felkészült közönség érthet meg.

[...] Azonban mondjuk egy buli az interneten számomra nem ér semmit. Ez már az úgynevezett eSport, és benne a sakk mindig nagyon-nagyon távol lesz, mert túl nehéz neki. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek az esportban, nagyban le kell egyszerűsíteni a szabályokat. De ekkor felmerül a kérdés: "Mi köze van a sakknak ehhez?" Vegyél, amit akarsz. Az ipar, a piac - milliónyi mindenféle szórakozás létezik, és a sakk a legunalmasabb, legnehezebb játék. Ez szerintem óriási veszély, mert tévedés azt gondolni, hogy a sakk nagyon sikeres lehet. Egyszerűen elvesztik önmagukat, elveszítik saját identitásuk egy részét.

[...] Nagyon kemény a véleményem. A sakknak sakknak kell maradnia. Szerintem ez nagyon fontos, mert ez egy nagyon forró kérdés. Nem kellene úgynevezett e-sportokká válniuk. Ennyi pénzt online játszani szerintem bűncselekmény."

Sok más sakkozóhoz hasonlóan Vitiugov is kételkedik mindenki őszinteségében, aki otthonról játszik a számítógépen.

„Kicsit perverz gyakorlat azt állítani, hogy a nagymesterek nem kockáztathatják ennyire a nevüket, ezért nem is fogják. van ez a mechanizmus, amikor mondjuk valamelyik 2750-es nagymester tud erősen játszani, de egy 2600-as sakkozónak nem úgy tűnik, hogy jó játékot játszik.. Adjunk egy 2750-es sakkozónak ilyen-olyan díjat, a gyengébb pedig egy másikat. Miért sakkoznék egyáltalán?"

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e játszani a Carlsen Touron, ha meghívják, a beszélgetőtárs azt válaszolta: "Természetesen nem."

"Először is senki nem fog hívni. Másodszor, előre választottam magamnak ezt a pozíciót, mert abban a formában, ahogyan a sakkot látom, szerintem ez nem jó dolog. Nagyszerű azoknak, akik részt vesznek benne. . Az ásót ásóval kell neveznünk. Amikor azt mondják: „Ezt csinálta egy remek fickó, Carlsen a sakkért”, észben kell tartani, hogy ő sem feledkezett meg önmagáról. De tényleg nagy bajnok, aki bizonyított mindenféle sakkban "...

Szerző: Sakk-mester  2021.11.01. 10:34 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása