pos1849.jpgSzámold össze, hogy hány helyre léphet a világos vezér majd jegyezd le a mezők nevét, ugyancsak vedd számba a világos és sötét királyok és gyalogok lépéslehetőségeit!

Aki nem ismeri a játszóterét, az nem tudja mit jegyezzen le - Az, hogy most nem tudod mi a mező - az nem szégyen - Az a szégyen, ha tudatlan maradsz!

 

pos1850.jpgGondolom feltűnt, hogy a tábla alján betűk, az oldalán számok sorakoznak - A betűk a vonalakat jelölik: A sárga nyíl jelöli az a-vonalat - a többi betűhöz nem húztam meg a nyilakat, de Te már tudod, hogy a függőleges, az álló oszlopok mind vonalak és arról betűről kapták a nevüket amelyik a tábla alján van - A tábla oldalán számok sorakoznak: a zöld nyíl az első sort mutatja, a hatodik szám a hatodik sort - ezek a vízszintes: fekvő oszlopok a sorok -  Az oszlopok és a sorok találkozását mezőnek nevezzük:. Ilyen a zöldnégyzettel jelölt a1 mező - Keresd meg a b5, a d4 és az f6 mezőket - Miért kell ezt tudnod? azért hogy könnyebben eligazodj a táblán - Ha a trénereddel, vagy egy sakk-játszótársaddal beszélsz egy állásról, ahhoz, hogy megértsétek egymást nélkülözhetetlen ez az ismeret - egébként csak mutogatnátok a lépéseket az ujjaitokkal a táblán

pos1851.jpgA piros négyzetek jelölik a vezér lépéslehetőségeit - ugye milyen sok van belőle? Ez mutatja a vezér hatalmas erejét (A vezér a bástya és a futó lépéslehetőségeivel bír)  Számold össze a piros négyzeteket! Majd tedd be a vezért a Te tábládon középre és ismét számold össze a lépéslehetőségeit! Több lett, vagy kevesebb?

Gondolkodj el a látottakon - ha van kérdésed - remélem lesz - akkor tedd fel találkozásunkkor

 

pos1852.jpgEz már egy bónusz ábra - Bepillantást ad a  sakkvilágába - a sakktudományba - Ha már megvan a  kellő táblaismereted és lépésbiztonságod, akkor az alábbihoz hasonló kérdések várnak rád: Ha világos leütné a g7 mezőn áldogáló gyalogot a vezérével akkor is megnyené a játszmát? A tábla baloldalán látsz egy zöld négyzetet - ezt a gyalog átalakulási négyzetének nevezzük - ha ebbe a négyzetbe bele tud lépni a sötét király addig amíg a világos gyalog gyalogol az a8 mező felé, akkor megakadályozza azt az átalakulásában - ha nem tud belelépni, akkor a gyalog átalakul azzá a tisztté amivé szeretne, függetlenül attól, hogy van-e olyan tiszt a táblán. 

Szerző: Sakk-mester  2021.11.03. 07:23 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása