Az első két feladatnál a  kezdő sakkozóktól azt kérem, hogy adják be az egylépéses mattot, az amatőröktől azt, hogy mutassanak rá sötét utolsó, vesztő lépésére  - Azt mindannyian tudjuk: két huszárral nem lehet mattot adni - ez viszont nem jelenti azt, hogy figyelmetlenül bármit léphetünk leszorított állásbanpos1946.jpg

 

pos1947.jpg

---------

Az alábbi állásban is mattadás a kezdők dolga, az amtőrök pedig jöjjenek rá, mi lehetett sötét utolsó vesztő lépése - sőt tovább megyek: egy-egy világos és sötét tiszt felrakásával tegyék komoly feladattá, feladvánnyá ezt a matt képet - 

pos1949.jpg

 

 

Anélkül, hogy tudnám mire jutottatok felrakom a feladvány ábrát:

pos1950.jpgVilágos három lépésben mattolja sötétet!

 

--------

Azt mindenki tudja, hogy két huszárral nem lehet mattot adni - ám a kezdők közül sokan, a rutinos amatőrök között is akadnak néhányan akik  nem tudják, hogy ez a helyzett csak "labor" körülmények között igaz - Ha belekerül a gépezetbe egy kis "piszok" valamilyen más anyag: egy gyalog, az ellenfél részéről, a helyzet szögesen megváltozik - azaz könnyen nyer a nyerhetetlen - Nézzük mire gondolok:

pos1948.jpgIgen, ott d4-en van a kis "piszok", amit bizony nagy vétek lett volna leütni két lóelőny mellett, mert akkor döntetlenné szelídült volna az állsá, így viszont nyer! - Miért is? Mert időt ad a mattháló szövéshez - Mi is az idő? Egy terv, egy kombináció végrehajtásához szükséges lépésszám! Mennyi ideje van világosnak a mattháló szövéséhez? 

Szerző: Sakk-mester  2022.01.10. 09:32 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása