t1-1a_31.jpgt1-1aa_21.jpg

Ön, Kedves blog-látogatóm kinek a szavára figyel (inkább)? Az agrármérnökére, vagy a parasztemberére?  A gyárigazgatóéra, vagy a kollegáéra? A tanítóéra, vagy az egyetemi tanáréra?  A nagymesterére, vagy a mesterére? A miniszterelnökére, vagy az enyémre? Természetesem dönt a tekintély!

Az emberek döntő többsége arra hallgat, aki magasan fölötte áll, annak a szavát issza, fenntartás nélkül el és befogadja!  A vele egy szinten álló, vagy a nála alacsonyabb pozícióban lévők véleményét már bátorkodik kétségbe vonni, megkérdőjelezni - A tekintély szava kétszer, mit kétszer, hétszer annyit nyom a latban, mint azé, aki még nem tartozik a magaslatokba - Meghallgatják, vagy kikérik az ő véleményét is, de csak udvariasságból, hisz már rég eldöntötték, hogy kinek a szavára hallgatnak - Így van ez, az élet bármely területén, így a sakkban is -

Milyen kár, hogy az életben nics "gontolatértékelő", úgy mint a sakkban a chess.com - Ami olykor-olykor megmutatja, hogy nem kell mindig behódolni a "tekintélynek", nincs minden esetben felsőbbrendűsége a tekintélynek - A fenti eszmefuttatást áthelyezve a jóval bonyolultabb valóvilágból a sakkra joggal hihetnénk, hogy az alacsonyabb címekkel, kevésbé fényes élőpontokkal bíró FM-ek minden esetben nívótlanabb partikat játszanak, gondolataik, meglátásaik sekélyesebbek, mint a GM-eké - Hoztam ide két játszmát: előbb a mesterekét láthatják, majd a nagymesterekét - Tippeljék meg mekkora teljesítmény különbség várható a játszmák nívója között  - na persze a hosszúra nyúlt bevezető már kezd kétséget ébreszteni a tekintélytisztelet iránt - Jöjjön a nagymesterjátszma!.

 -------------

t1-1a_30.jpgt1-1aa_20.jpg

 

 

 Véletlenül sem akarom azt sugallni, hogy a címekben, oklevelekben gazdag egyének kevesebbet tudnak az adott szakterületen, mint a "címek és rangok" nélküliek, de csak azért, mert nincs francos okleveled, még lehet eszed, s olykor-olykor jobb gondolatod is, mint a "fölötted állónak - Tehát nem kell vigyázban állnod előtte és "kus"ban maradnod ... A túlzottan tekintélytisztelők pedig hallgathatnak a szerényebb címeket felmutatókra is... 

 

Amit most teszek, ehhez már igazán "pofa" kell - nekem van - én merek kiállni az amatőr sakkozókért - Olyan ez, mint nem felkentként, templomon kívül, a természetben imádkozni Istenhez - Nem azt mondom, hogy Carlsen nem tud ennél jobban, tökéletesebben játszani, sőt - ritkán fordul elő nála ehhez hasonló indiszponáltság, de vele is megeseik néha-néha - A többieknél pedig tőle gyakrabban :-)

Jöjjön a világbajnok tegnapi döntetlen játszmája és annak chess.com-os minősítése:

t1-1a_32.jpgt1-1aa_22.jpg

 Jöjjön megint egy játszmám - Nehogy azt mondhassák jóakaróim, hogy egyszer volt Budán kutya-vásár:

t1-1a_33.jpgt1-1aa_23.jpg

 

Szerző: Sakk-mester  2022.01.21. 10:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása