pos2073.jpgAz ábrán jól látszik, hogy a sötét ló (d5 mezőn) éppen lerúgná a tábláról világos e3 futóját - A világos király (Kf2) futója segítségére siet, megvédi azt - Tehát a futó a védett, a király a védő figura - ha találunk támadó-fenyegető lépést és el tudjuk űzni a védő figurát a védett mellől, akkor azt lenyerhetjük - 

Sötét ezért Fh4+ lépésével ráront a világos királyra - Ám az nem adja fel védő pozícióját, A sötét futó és maga közé húzza az e2 mezőn lebzselő lovát - Igen ám, de ebben a pillanatban a világos király túltehelt tisztté lép elő - Ami annyit jelent, hogy egyidejűleg mindkét feladatának képtelen eleget tenni -  ha sötét leütné bármelyik király által védett tisztet, s ha a király visszaütne, akkor a másik tiszt védtelenné, lenyerhetővé válik! OK! Kapise?


pos2072.jpg

Ha a fenti magyarázó szöveget megértetted, akkor könnyen megy a megoldás - Ha mégsem, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Hol van itt a védett és a védő figura és miért rossz a jelzett (f3) lépés? - Lényeges szempont: hogy a védett tiszt támadás alatt legyen!

Szerző: Sakk-mester  2022.03.31. 12:31 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása