pos2199.jpg

Világos az előbb ütött le d5-re - Sötét úgy számolt, hogy Bd1 lépésével mattra állítja feketét - Jól számolt a fehér tábor szelleme, vagy védhető a Bd8+/Vd8+matt fenyegetés? Netán van más módja is megmenekülni világos mattfenyegetésétől?

---------

pos2202.jpg

Világos legutóbbi lépése a Bb1 volt - A "vak is látja", hogy fenyegeti leütni a b7 gyalogot - Ezt sötét a b7 gyalog előrelépésével védte ki - Hogyan tovább ezután világossal?

-----------

pos2203.jpg

Világos legutóbbi lépése Bh4 volt - megtámadta a h3 mezőn lebzselő sötét futót (mindig figyelj a kettős támadásokra fenyegetésekre) Mivel fenyeget még világos?

---------

 

pos2204.jpg

Sokféleképpen nyerhet világos, de tanuljuk megtáncoltatni az ellenfél királyát  - erre a Fxh7+ lépésre nincs más, mint jobbra egy - Kh8 - de hogyan tovább ezután? Jön a következő diagram és látni fogod!

pos2206.jpg

Világos futója a b1-h7 átlón bárhova elléphet - a játszó az f5 mezőre tette, így most a bástya adja a sakkot -  most a király balra lép egyet - Látod, milyen hetykén ropják? - Hogyan tovább ezután?

--------

pos2207.jpg

A világos bástya, mintha megbolondult volna - feláldozza magát a h8 mezőn - a sötét királynak jobbra (h8-ra) kell lépni ismét - Miért hozta ezt az áldozatot világos? Nem baj ha nem tudod a választ - a következő diagram segít a megértésben.

--------

pos2208.jpg

Lehetővé tette, hogy tempóval (sakkal) érkezzen a világos vezér a h5 mezőre - Képzeletben rakd oda a h5 mezőre - A sakkban minden esetben előbb kigondoljuk a lépést, s csak azután teszzük meg - A sakk észjáték, nem kézjáték!! ... és most a király ismét balra (g8) lép!

-----pos2210.jpg

Itt érte el a végzete: Vh7 sakk-matt!!

 

Szerző: Sakk-mester  2022.07.03. 11:41 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása