pos2228.jpg

Hazabeszélek - Szülőfalum sakk iránt érdeklődő lakóinak:

A diagramon világos utolsó lépését látjuk - A kettőstámadást nagyhatékonysággal a szétszórt, védtelen figurák ellen alkalmazzuk - Vegyük észre az egy lépéssel helyzetbe hozható: két irányba támadó tisztjeinket - Gondolom, már megvan a tiszt és a lépés is.

Ha nem sikerült megtalálnod világos állásában azt a két védtelen figurát amit sötét egy tisztjének ellépésével egyidejűleg tud támadni, akkor most elárulom neked: A b2 gyalog és a g1 mezőn álló bástya támadható egyszerre.

Azt egyből látod, hogy nem a huszárral fogod támadni őket: mert nem lóugrásnyira vannak egymástól. Futóval sem: Nincs sötét színen mozgó futód. Ha lenne, ebben az állásban akkor sem lehetne - de az már más káposzta...

Bástyával sem lehet, mert nem egy vonalon-soron állnak. Akkor maradt a vezér - Arra már könnyen rá jössz, hogy hova, melyik mezőre tedd át a főtisztedet, ahonnan vonalon és átlón egyidejűleg támadja világos védtelen gyalogját és bástyáját.

Ha mégsem sikerült megtalálni a sötét vezér támadó helyét: ne búslakodj! Legközelebb menni fog. Most pedig tedd a sötét vezért a b6 mezőre s láthatod a kettőstámadást a b2 és g1mező irányába!

Szerző: Sakk-mester  2022.07.22. 10:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása