t5.jpgpos2250.jpg

Sötét Vd2 lépésére világos Bd1-el válaszolt - Miként vinnéd tovább a partit sötéttel?

Nem gond, ha nem ment a megoldás - a következő diagramon láthatod sötét reakcióját!

 

pos2251.jpg

A világbajnok nem vitte el megtámadott vezérét - sokaknál ez a kezdő reakció! Amikor egy kevésbé értékes tiszt támad egy értékesebbet, akkor elmenekítjük azt a "csőcselék" támadásából. Carlsen nem így tett - Ő, mint egy aknát - hatástalanította a támadó bástyát: Bc1! - Nem csupán erejét vette el a világos d1 bástyának, hanem viszont támadta azt - így megtámadottból, támadóvá lett - Innen már világos védekezik - Találj számára mentséget, ha tudsz!

Ha lentebb görgetsz meglátod Giri védőlépését:

pos2252.jpg

Világos a d5-ön ütésben álló huszárát visszavezényelte c3-ra, s az onnan védőkezet nyújt a d1 bástyának - Sötét innen már dúskálhat a nyerésben, de van egy "huszárvágás" ami rövidre zárja világos szenvedését és egykettőre véget vet a játszmának -Találd meg azt a lépést!

Ha nem ment, ne keseredj el, megmutatom azt, ha lentebb görgetsz, onnan már csak az a feladatod, hogy megmagyarázd a lépés helyességét!

pos2253.jpg

Szerző: Sakk-mester  2022.08.16. 07:54 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása