farago_ivan.jpg

 0.png1_19.png2_11.png3.png4.png

Debreceni sakk emlékképek Faragó Iván nemzetközi nagymesterről


A vidéki sakkozók és sakkjátékot kedvelők körében mindig nagyobb volt az érdeklődés egy-egy csapatmérkőzés iránt, ha városukba ellenfélként neves mester játékos érkezett. Ez alkalomból gyakran a helyi sajtó is terjedelmesebb beszámolóval adott hírt az aktuális sakkeseményről. Városunkban több alkalommal is láthattak a királyi játék kedvelői sakkmestereket játszani. Ez alkalomból most a 2022
decemberében elhunyt Faragó Iván nemzetközi nagymesterre és olimpikonra emlékezünk, aki gyakran megfordult a cívisvárosban sakkcsapatbajnoki mérkőzéseken. Az elmúlt 60 év debreceni sakkeseményeiből idézünk fel emlékeket, amikor helyi versenyzők ellen ült asztalhoz.

(Életrajza itt olvasható: https://hu.wikipedia.org/wiki/Farag%C3%B3_Iv%C3%A1n ).

I. 1965. március 7. OB I. 11. forduló.
(Debrecen, KPVDSZ Kultúrotthon - Vöröshadsereg útja 58.)
A bajnoki hajrában érkező fővárosi együttes a Bp. Vörös Meteorral vívott kiélezett küzdelmet az ezüstéremért.

A 4. táblán az 1964 decemberében mesteri címet szerző Faragó Iván játszott, a hazaiak
kiesés ellen vívták nehéz küzdelmüket a két fővárosi csapat (Bp. Petőfi és FTC) társaságában.
Érdekességeként megemlítjük, hogy a budapestiek első tábláján a debreceni származású Lengyel Levente nagymester ült asztalhoz. Az MTK éltáblákon négy mesterrel –Lengyel Levente, Kluger Gyula, Sápi László, Faragó Iván – érkezett a minél jobb eredmény elérésének reményében. A debreceniek Filep Tibor, Brilla-Bánfalvi Sándor, Török Béla, Daróczy Sándor összeállításban vették fel a neves mesterekkel
a küzdelmet. Az 1-4 táblán pontot végül csak Daróczy szerzett, ő világossal kitűnően vezetett támadójátszmában nyert Faragó mester ellen. Debreceni Vörös Meteor – MTK 3-9. A mérkőzést Gáspár János országos versenybíró vezette.

II. 1966. február 6. OB I. 9. forduló
(Debrecen, Egyetem tér 1 – Kémia épület)
Szűk egy év elteltével két OB I-es csapata volt Debrecennek. Hazai környezetben az egyetemisták fogadták az élmezőnyben álló ellenfelüket. A fővárosiak ismét a 2-3 helyezésért küzdöttek a nagyarányú győzelem reményében. Összeállításuk szinte változatlan volt a korábbi évekhez képest (Lengyel Levente, Kluger Gyula, Faragó Iván volt az éltáblák sorrendje). Az egyetemistáknál Kovács Zoltán, Nagy Béla, Demeter István trióból, csak a gyöngyösi származású hallgató ért el sötéttel bravúros győzelmet:
„(…) a harmadik táblán Demeter I. hátrányba került Faragóval szemben, azonban az időzavarban a debreceni
versenyző becsapta ellenfelét előrenyomuló gyalogja vezérré lépett elő s ezután már nem lehetett kétséges a
végeredmény” (…) (Hajdú-Bihari Napló 1966.02.08 – a mérkőzést Katona Lajos országos versenybíró vezette.) Debreceni EAC – MTK 3,5-8,5

III. 1967. november 19. OB I. 11. forduló
(Debrecen, KPVDSZ Kultúrotthon - Vöröshadsereg útja 58.)
A vendég együttesnek a debreceni túra előtt két pont előnye volt a Bp. Vörös Meteorral szemben a bajnoki elsőségért vívott versenyben. A hazaiak ekkor a 10-12 helyeken álltak - a Bp. Vasas és a Bp. OTP társaságában - a kiesést már sikeresen elkerülték. A mérkőzés 4. tábláján fordulatos játszmában Aranyász Miklós veszített világossal Faragó Iván mester ellen. Az MTK nagyarányú győzelmének köszönhetően először lett országos bajnok. Debreceni Vörös Meteor – MTK 3-9. A mérkőzés dr. Máthé László országos versenybíró vezetése mellett zajlott.

IV. 1970. június 2-12.: IV. Debreceni Nemzetközi Sakkfesztivál vegyes mesterversenye
(Debrecen, Széchenyi u. 8. - KISZÖV Klubterem)
V. 1972. március 26. OB I. 5. forduló.
(Debrecen, Széchenyi u. 8. - KISZÖV Klubterem)
Öt évvel később csapatbajnoki mérkőzésen ismét a cívisvárosban láthattuk Faragó mestert. Ekkor már új csapatának - a „fuvarozók” együttesének volt az első táblása. A játékot leghamarabb ő fejezte be - Filep Tibor elleni játszmája gyors döntetlennel végződött. Debreceni Spartacus – Bp. FŐSPED Szállítók 6-8 (A mérkőzés játékvezetője Fekete Géza országos versenybíró volt.).

VI. 1974. március 31. OB I. 5. forduló.
(Debrecen, Széchenyi u. 8. - KISZÖV Klubterem)
Két év múlva újra Debrecenben találkozott a két együttes. A szövetkezetiek a kieső zónában vívták élet-halál harcukat, a fővárosiak már felszabadultan játszhattak,középcsapatként nem fenyegette őket a kiesés veszélye. Az első táblán
játszó Faragó Iván ez évben szerezte meg a nemzetközi mesteri címet. Filep Tibor elleni játszmája ezúttal is pontosztozkodással végződött. Debreceni Spartacus – FŐSPED Szállítók 5,5-8,5. A mérkőzést a debreceni Ökrös Lajos I. osztályú versenybíró vezette. (Hajdú-Bihari Napló 1974. 04.03.): Maróczy Géza születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi nagymesterverseny előtt egy hónappal a Debreceni Spartacus vegyes mesterversenyt rendezett 7 mester és 5 mesterjelölt versenyző részvételével. Az első helyen a négy győzelemmel rajtoló Faragó Iván végzett. A verseny győztese jogosult volt részt venni a következő évi nemzetközi mesterversenyen.
Debrecenben viszont ezt követően 16 évig nem került sor ilyen szintű tornára, így adós maradt a meghívással. A versenyről a Hajdú-Bihari Napló naponta tudósított, a végeredmény: (Hajdú-Bihari Napló 1970. 06.17) VII. 1975. szeptember 21. 9. forduló.
(Debrecen, Széchenyi u. 8. - KISZÖV Klubterem) (Hajdú-Bihari Napló 1975. 09.23.)

VIII. 1979. november 11. 11. forduló.
(Debrecen, Egyetem tér 1. - KLTE Kémia épület)
Négy év elteltével régi játékosok - új csapatokban, új helyszínen. Más csapatnevek alatt találkoztak tábla mellett a régi ismerősök. A vendégcsapat az éltáblákon a legerősebb összeállításban –Csom István, Faragó Iván, Pintér József Lukács Péter – ült asztalhoz és a papírformának megfelelően kétszámjegyű győzelmet ért el. A debreceniek közül az éltáblákon egyedül Brilla-Bánfalvi Sándor levelezési
nagymesternek sikerült pontot szerezni, a második táblán világossal döntetlent ért el Faragó Iván nemzetközi nagymester ellen. A mérkőzésnek nagy tétje nem volt, a tavalyi bajnokcsapat már nem védhette meg címét, az egyetemisták eredményeik alapján már korábban kiestek az élvonalból.
Debreceni USE – Bp. Spartacus 4-10. A verseny bírája Ökrös Lajos országos versenybíró volt.

IX. 1982. április 25. 7. forduló.
(Debrecen, Egyetem tér 1. - KLTE Kémia épület)
Három év múlva a BEK győztes együttes két magyar válogatottal érkezett, az egyetemistáknál ez évben is a kiesés elkerülése volt a cél. A mérkőzésen érvényesült a papírforma, fölényes Spartacus siker született. (A második táblán a debreceni Kovács Lajos világossal döntetlent ért el Faragó nagymester ellen.) Debreceni USE – Bp. Spartacus 3-11. Mérkőzésvezető: Ökrös Lajos országos versenybíró.

Az előző évi kiesése ellenére a Spartacus kapott egy újabb esélyt - a Tűzoltó Dózsa
megszűnése miatt bennmaradt az élvonalban. A mérkőzés előtt a hazaiak 11. a
vendégek a 10. helyen álltak. Ekkor a 9-14 helyeken még kiélezett küzdelmek zajlottak a kiesőhelyek elkerüléséért. A mérkőzés játékvezetője Gáspár József országos
versenybíró volt.
(Hajdú-Bihari Napló 1982. 04.28):

XI. 1993. március 7. 9. forduló.
(Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4. - Városi Rendőrkapitányság épülete)
(Hajdú-Bihari Napló 1993. 03.09.)
X. 1987. május 10. 8. forduló.
(Debrecen, Egyetem tér 1. - KLTE Kémia
épület)
A kilencszeres magyar bajnokcsapat őt év elteltével ismét neves játékosokkal érkezett Az 1-4 táblákon Faragó, Csom, Lukács, és az argentin válogatott Barbero ellen vették fel a küzdelmet a hazaiak. A mérkőzés ezúttal is kétszámjegyű vendégsikert hozott. Az első táblán Deák Sándor sötéttel veszített Faragó Iván ellen. Debreceni USE – Bp. Spartacus 3- 11. A mérkőzést - az egykori D. Spartacus játékos - Sipos Ferenc I. osztályú versenybíró vezette.

A rendszerváltást követően sakkcsapataink helyzete az állami támogatás megszűnése miatt gyökeresen megváltozott. Nagy múltú együttesek tűntek el a süllyesztőben.
Ahol volt támogatói háttér, ott új csapatok alakultak és látványosan lépkedtek feljebb a bajnoki osztályokban. A debreceniek utoljára élvonalbeli csapatmérkőzésen Faragó
nemzetközi nagymestert Nagykanizsa csapatában fogadták, a kanizsaiak fölényes győzelmet értek el. Az első táblán Deák Sándor sötéttel döntetlen ért el Faragó Iván nagymester ellen. A mérkőzést Vígvári Attila országos versenybíró vezette.
Debreceni szereplésein kívül Hajdú-Bihar megyében még három élvonalbeli csapatmérkőzésen ült asztalhoz, kétszer Hajdúszoboszlón (1994. február 13.: Hajdúszoboszlói Gázláng – Nagykanizsai Tungsram 6-6, és 1998. március 8.: Hajdúszoboszlói TIGÁZ – Nagykanizsai Izzó SC 2-10), egyszer Hajdúböszörményben (2004.12.19.: Hajdúböszörményi SE – Nagykanizsai Tungsram SK 4,5-7,5). Az első
szoboszlói mérkőzésen, az első táblán döntetlent játszott Fogarasi Tiborral, a második alkalommal - a 2- es táblán - legyőzte a miskolci Kovács Lajost. A böszörményi mérkőzésen - harmadik táblán - Popovics Ádámmal játszott döntetlent. Ezt követő években is játszott a kanizsai csapatban, de már nem utazott megyénkbe sakk csapatmérkőzésre, mert a sorsolás szerint a hajdúságiak idegenben játszottak ellenük, majd 2006-tól napjainkig, már nincs Hajdú-Bihar megyének élvonalban szereplő sakkcsapata.


A cikkben szereplő fotók az Arcanum Digitális Tudománytár-ból és magánarchívumokból lettek felhasználva.


Mikepércs, 2022. január 4. 


szt_3.jpgSzilágyi Tibor

 

farago_ivan_ertekelo.jpg

 

Szerző: Sakk-mester  2023.01.05. 15:23 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása