pos2600.jpg

Az ember gyakran ítél meg másokat az anyagiak alapján - Van valamid, vagy valaki! Nincs semmid, akkor egy semmi vagy! Minél többed van, annál nagyobb a „respekted” mások előtt! Ez a szemlélet ebben az állásban nem érvényesül - A cél a sakkjátékban nem az anyagiak gyűjtése, hanem a matt-adás, a király elkapása - Ha ebből az aspektusból nézzük az állást, akkor a hatalmas anyagi fölénnyel bíró sötét a senki! Bizonyítsuk az állításunkat! Rajta! Próbáld meg egyedül - ha nem megy nincs probléma - ez egy elvárás nélküli tanítás!! Görgess lentebb...

 

 

 

 

Nézd meg a sakkadást - erre mindig figyelned kell! A Te sakkjaidra és az ellenfél sakkjaira egyaránt! Úgy, mint az ütésekre!

Két tiszteddel is adhatsz sakkot - az egyik jó, a másik rossz - és még a rosszban is lehet valami jó, de ehhez kell az ellenfél is! 1, Vg8+?? Ha kiüti a király, akkor végünk van - ám ha a huszár, vagy a bástya ütne vissza, akkor bemattolhatnánk a sötét királyt - Add be a mattot Bxg8??-ra és Hxg8??-ra! - 2, Hf7 matt! - Nem lépjük meg a Vg8-at, nem számíthatunk az ellenfél ekkora melléfogására! Az ellenfelünket mindig tisztelni kell s a legjobbat feltételezni játékáról!  

 

 

 

Nézzük a másik sakkot! 1, Hf7+ nincs más, mint Kg8 - most viszont jöhet egy kettős-sakk! 2, Hh6! a sötét király két irányba léphet ki a sakkból - f8ra rögtön mattoljuk: Vf7 matt - A másik lehetőség visszalépni h8-ra! Itt most felrémlik, hogy a  korábbi vezéráldozatunk azért nem volt korrekt, mert a király is visszaüthetett - Ám ebben az állásban a h6 Huszár támadja a g8 mezőt és a király nem léphet-üthet sakkba - így kénytelen vagy a huszárral, vagy a bástyával ütni és: Hf7+ matt! 

 

Szerző: Sakk-mester  2023.10.24. 16:03 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása